Vragen en antwoorden Waterschapstalent
Hier vind je alle vragen en antwoorden over het traineeship Waterschapstalent.
1 maart 2026.
Het traineeship duurt twee jaar.
Hoogheemraadschap van Delfland – Delft
Hoogheemraadschap van Rijnland – Leiden
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier – Heerhugowaard
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard – Rotterdam
Waterschap Rivierenland – Tiel
Waterschap Hollandse Delta – Ridderkerk
Hoogwaterbeschermingsprogramma - Utrecht
Je bent tijdens het hele traineeship in dienst bij het waterschap waar je de eerste periode bent gestart. Tijdens de tweede en derde periode word je gedetacheerd naar een ander waterschap.
Er is geen baangarantie gekoppeld aan het traineeship. Natuurlijk hopen we alle trainees enthousiast te maken voor het werken bij de waterschappen en kijken we graag samen met je naar de mogelijkheden voor een passende functie bij ons. Bij vorige groepen was het instroompercentage 75 procent.
Een tijdelijk contract van twee jaar.
Start schaal 9 (Cao werken voor waterschappen).
Ja de OV kosten worden vergoed.
Je krijgt per jaar 16 vrije dagen (128 uur) bij een contract van 32 uur per week. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om vrije dagen te kopen vanuit het IKB.
Het traineeprogramma biedt zowel inhoudelijke verdieping als volop ruimte voor persoonlijke groei. Je krijgt de kans om gedurende twee jaar bij verschillende organisaties te werken aan inspirerende opdrachten in een dynamisch werkveld. Op deze manier krijg je de kans om uit te vinden welk type werk goed bij je past.
Je werkt vier dagen per week. Wij werken hybride dus er kan zowel op kantoor als thuis gewerkt worden.
Je stuurt eerst een motivatiebrief met CV op. Vervolgens hoor je of je bent uitgenodigd voor de selectiedag. Na de selectiedag hoor je of je toegelaten bent tot het traineeship.
Op de selectiedag heb je vier korte interviews en vervolgens werk je een casus uit met een aantal andere kandidaten. Daarnaast is er ruimte om vragen te stellen aan oud-trainees, het opleidingsbureau en de programmagroep over het traineeprogramma.
De selectiedag vindt plaats bij het Hoogheemraadschap van Delfland in Delft.
In principe is dat niet mogelijk. Je moet je studie hebben afgerond voor de start van het traineeship.
Bij de wisseling van de eerste naar de tweede periode en van de tweede naar de derde periode heb je zelf invloed, de eerste plaatsing wordt door de waterschappen bepaald.
De trainingen vinden meestal op woensdag plaats en zijn wisselend bij de deelnemende waterschappen op locatie.
Soms wordt er van je verwacht dat je een e-learning doet voor de training of een voorbereidende opdracht. Verder heb je tussen de trainingen door ook contact met je buddy.
Nee, de trainingen en intervisie vallen niet onder de contractuele 32 uur en zijn dus naast je ‘officiële’ werktijd. Tijdens de trainingen wordt er flink in jou geïnvesteerd en jij investeert je eigen tijd.
Vier dagen per week werk je bij het waterschap waar je je opdracht uitvoert. Omdat de opdrachten verschillend zijn, zien de werkdagen er ook verschillend uit. Dit maakt het juist leuk, omdat je zo binnen twee jaar veel verschillende ervaringen op doet. Je wordt elke acht maanden geplaatst bij een van de deelnemende organisaties. In het kader van het hybride werken zal er zowel op kantoor als thuis gewerkt worden.
Het traineeship bestaat uit drie periodes van acht maanden.
De eerste plaatsen bepalen wij voor je.
Je doet ervaring op bij het waterschap en komt erachter wat je wel en niet leuk vindt aan je plek. Deze ervaringen kan je gebruiken voor de keuze van de tweede en derde opdracht. Voor deze opdrachten heb je invloed op welke opdracht je gaat doen. Hoe dit precies wordt ingericht, wordt bepaald door de programmagroep van het traineeship.
Je moet bereid zijn om te reizen tijdens het traineeship. Bij het toewijzen van de opdrachten wordt dan ook geen rekening gehouden met reistijd. In het kader van het hybride werken zal er zowel op kantoor als vanuit huis gewerkt worden.
De opdrachten kunnen heel verschillend zijn, maar bijvoorbeeld opdrachten op het gebied van waterkwaliteit, waterkwantiteit, waterveiligheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, duurzaamheid, energiebesparing, microverontreiniging, circulariteit.
Vragen over je opdracht kun je stellen aan de dagelijks begeleider.