Dijkversterking Katwijkerlaan Zuid Pijnacker-Nootdorp
De dijk aan de Katwijkerlaan Zuid, vanaf de Vlielandseweg 76 tot aan de Berkelseweg 10, is niet meer voldoende hoog en stabiel. Delfland versterkt de dijk over ongeveer 3 kilometer zodat deze weer stevig genoeg is om overstroming en wateroverlast te voorkomen. De werkzaamheden vinden nu naar verwachting plaats in 2025.
Waar loopt het project?
Delfland versterkt de dijk aan de zuidzijde van de Katwijkervaart. Het traject is te zien in kaartje hieronder en loopt van de Vlielandseweg 76 tot aan de Berkelseweg 10. Een deel van de dijk onder de Katwijkerlaan (noordzijde) moet ook verbeterd worden en pakt de gemeente op bij de herinrichting van deze weg.
Samenwerking
Delfland werkt in dit project samen met de gemeente Pijnacker-Nootdorp. De Gemeente Pijnacker-Nootdorp is bezig met de herinrichting van de Katwijkerlaan en omgeving. In dat project nemen zij ook een deel van de dijkverbetering mee. Meer informatie hiervoor zie de projectpagina van de gemeente Pijnacker-Nootdorp (opent in nieuw venster).
Renate Aigner
Wat gaan we doen?
Wij gaan de dijk op hoogte brengen zodat deze weer voldoet aan de veiligheidsnorm en waar nodig de stabiliteit verbeteren. Het is een dijk die veelzijdig wordt gebruikt. Met lange natuurlijke, agrarische stukken en delen met bebouwing en tuinen van woningen. Wij zijn begin dit jaar gestart met het ontwerpproces. Naar verwachting zijn wij hier heel 2024 mee bezig.
Ter voorbereiding op onze werkzaamheden zijn wij begin april gestart met het monitoren van de omgeving. Het bedrijf Socotec heeft hiervoor meetapparatuur geplaatst. Alle betrokkenen zijn hierover geïnformeerd.
Delfland gaat in gesprek met alle mensen die met de dijkversterking te maken krijgen. Zo brengen wij zo goed mogelijk in kaart wat de verwachtingen zijn bij de eigenaren die aan de dijk wonen of werken en proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Zover dit past binnen de regelgeving van Delfland. Inmiddels zijn wij gestart met de eerste gesprekken. De gesprekken zullen doorlopen tot in ieder geval eind 2024 en begin 2025. Voor het inplannen van de gesprekken zullen wij persoonlijk contact met u opnemen.
Zodra er meer informatie beschikbaar is, voegen we dat toe aan deze pagina. Uiteraard informeren we alle direct betrokkenen zorgvuldig over de komende werkzaamheden en wat dit voor hen situatie betekent.
Zie hier de veelgestelde vragen over het project
De Katwijkerlaan is een regionale waterkering. De dijk is afgekeurd op hoogte en deels op stabiliteit. De dijk is in 2017 opgewaardeerd van een polderkade naar een regionale waterkering. In 2019 is de dijk vanwege de afkeuring opgenomen in het onderhoudsprogramma met de status ‘Zeer Hoog’.
Klimaatverandering (hevige buien in kortere tijd), bodemdaling (de ondergrond in Delflands gebied zakt elk jaar met gemiddeld 1 cm, terwijl waterpeil hetzelfde blijft) en droogte (veendijken zijn kwetsbaar voor langere periode van droogte) hebben hier invloed op gehad. De werkzaamheden aan de dijk zijn dus nodig om ervoor te zorgen dat u en de omliggende regio de komende jaren beschermd zijn tegen wateroverlast of overstromingen.
Als je aan een dijk woont moet je rekening houden met speciale regels voor de veiligheid. Vaak heb je een omgevingsvergunning nodig om werkzaamheden uit te voeren of bomen te planten. Ook ben je verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van de dijk. Voor meer informatie kun je de waterschapsverordening doorlezen op het omgevingsloket via Regels op de kaart - Omgevingsloket (opent in nieuw venster)
Het project is opgedeeld in 9 vakken. In de eerste helft van 2025 worden de eerste werkzaamheden gestart. Het laatste vak zal naar verwachting in het laatste kwartaal van 2025 afgerond worden.
Per perceel worden twee gesprekken ingepland. In het eerste gesprek wordt het conceptontwerp getoond en wensen verzameld. In het tweede gesprek worden aanpassingen getoond en verdere afspraken gemaakt. U ontvangt hier opvolgend een gespreksverslag ter controle en daarna een afsprakenbrief. Voor vragen kunt u altijd Renate Aigner bellen.
In het eerste bewonersgesprek kunt u reageren op het conceptontwerp en uw wensen kenbaar maken. Wij onderzoeken of we deze wensen kunnen verwerken, vooral wat betreft beplanting en objecten. De afmetingen van de kering moeten aan normen voldoen, hier heeft u minder invloed op.
Als de tuin de werkzaamheden hindert, moeten planten en struiken weg. Alleen gras en sommige bodembedekkers mogen terug op de kruin en het buitentalud van de dijk, zodat inspectie en onderhoud mogelijk blijven. De aannemer kan planten met kluit uitgraven, zodat u ze elders in uw tuin kunt herplanten.
Tijdens een gesprek kunnen wij u meer vertellen over de beplanting in uw tuin.
Vlonders op de dijk en aan de waterkant moeten weg en mogen vaak niet terugkomen. Ze maken het moeilijk om de dijk goed te controleren en te onderhouden.
De aannemer kan de vlonder voor u verwijderen. U hoeft dit niet zelf te doen.
Soms zijn er vlonders en steigertjes zonder vergunning. In sommige gevallen mag een vlonder of steiger wel, maar dan is een vergunning nodig. U moet deze vergunning zelf aanvragen.
Werkzaamheden
Wij hebben gezien dat de dijk ter hoogte van de Katwijkerlaan 24 in een slechte staat is. Daarom is dit deel alvast versterkt.
Het versterken van dit deel van de dijk is een tussentijdse oplossing vooruitlopend op het project Katwijkerlaan Zuid.