Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van Delfland Bekijk de webversie
Deze nieuwsbrief verschijnt na de vergadering van het algemeen bestuur van Delfland, de verenigde vergadering.

De bijdragen worden aangeleverd door
de fracties in onze VV.



31 mei 2024
Nieuwsbrief verenigde vergadering
Vergadering in het kort
Donderdag 30 mei stonden twee onderwerpen op de agenda waarover de VV uitgebreid gesproken heeft, de voortgangsrapportage waterkwaliteit en de aanpak van rivierkreeften. Het voorliggende besluit is voor beide onderwerpen gewijzigd door hierop ingediende amendementen. Ook diende fracties verschillende moties in om het beleid bij te sturen. Een motie, over de aanpak van rivierkreeften, is aangenomen. 
 
Tijdens de VV werd ook een nieuw VV-lid toegelaten, Hans van Bruggen. Hij zal namens de VVD plaatsnemen. Daarnaast is een nieuw commissielid toegelaten, Rosita Drigpal. Zij zal namens het CDA deelnemen aan commissievergaderingen.

De vergaderstukken en besluiten zijn hier te vinden: bestuurlijke informatie.
De ingediende amendementen en moties zijn hier te vinden: overzichten.
In deze vergadering besteedden wij aandacht aan de herbenoeming van Piet Hein Daverveldt als dijkgraaf. Wij wensen hem de komende jaren veel succes in zijn nieuwe ambtstermijn.
Er is veel aandacht geweest voor de rivierkreeft en waterkwaliteit in deze vergadering. Wij zijn dan ook blij dat de motie “aanpak rivierkreeften versnellen” mede door ons opgesteld, gesteund werd door de meeste fracties. In deze motie dringen wij erop aan om o.a. bij het ministerie van LNV en bij de Unie van Waterschappen dat waterschappen worden vrijgesteld van ontheffing van LNV voor het vangen van rivierkreeften met kreeftenkorven middels een gedoogbeschikking.

Ook hebben wij samen met de fractie Ongebouwd gebruik gemaakt van het vragenrondje.
Vanwege de uitzonderlijke situatie van het zeer natte voorjaar, hebben wij gevraagd of tijdelijk het winterpeil ingesteld kan worden in de agrarische polders. Komende dagen gaat Delfland dan ook voor de graslandpolders het peil tijdelijk op winterpeil zetten.
Het water in Delfland is nog steeds vervuild met bestrijdingsmiddelen, meststoffen en zware metalen. Dat blijkt duidelijk uit de Voortgangsrapportage Waterkwaliteit 2023. Minder duidelijk is welke acties het college onderneemt om dat te verbeteren.

Daarom heeft Water Natuurlijk een motie ingediend die het college oproept te komen met een actieplan om de waterkwaliteit te verbeteren en de inzet van Delfland te kunnen verantwoorden. De hoogheemraad heeft toegezegd volgend jaar in de voortgangsrapportage concrete acties op te nemen en nog voor de zomer met een brief te komen waarin wordt toegelicht wat de huidige en voorgenomen maatregelen zijn. We zijn blij met deze toezeggingen en hebben in afwachting van deze brief onze motie aangehouden.

Een andere bedreiging voor de waterkwaliteit is de invasieve Amerikaanse rivierkreeft, die inheemse waterplanten en waterdieren opvreet. We hebben daarom het voorstel om alle natte ecologische zones beter te beschermen tegen vraat van rivierkreeften van harte ondersteund.
Een goede waterkwaliteit is super belangrijk. Voor mens en dier. Dat doen we niet omdat het van Brussel moet, maar omdat we dat zelf willen! De waterkwaliteit is niet op orde in Delfland!

Dat bleek weer uit de waterkwaliteitsrapportage waar we als Verenigde Vergadering vandaag kennis van namen. We moeten echt actief gaan optreden en hebben om een actieplan gevraagd. We hopen dat het college snel met aanvullende acties komt. We spreken hier binnenkort over in de commissievergadering.

We spraken vandaag ook over de aanpak van Amerikaanse rivierkreeften. De beestjes vreten onze sloten leeg, waardoor inheemse planten en dieren geen kans hebben en uit de sloot verdwijnen. We hebben die waternatuur juist nodig om te zorgen voor een goede waterkwaliteit. Daarom zijn we voor het afvangen van Amerikaanse rivierkreeften en het zoeken naar andere mogelijkheden om de overlast te beperken. We hebben dan ook ingestemd met het geamendeerde voorstel.
Deze vergadering stond in het teken van politieke samenwerking. De AWP had samen met BBB en Ongebouwd een motie opgesteld om te lobbyen bij het ministerie van LNV om de regels voor wegvangen van rivierkreeften te verruimen. De motie werd door alle partijen gesteund, behalve door de PvdD. Op aansporing van de AWP komt het college nog dit jaar met een plan om alle natuurvriendelijke oevers te beschermen tegen rivierkreeften.
 
De chemische waterkwaliteit in Delfland blijft slecht. De concentratie van bestrijdingsmiddelen overschreed de veiligheidsnorm op 13 van de 14 meetlocaties in het glastuinbouwgebied. Ook de ecologische waterkwaliteit verbetert niet. De deadline 2027 komt in zicht en dan moet Delfland aantonen voldoende te hebben gedaan. De AWP heeft, samen met WN, PvdA en PvdD, de toezegging afgedwongen van het college om in juni een overzicht te maken van alle lopende maatregelen en aan te geven wat er nog extra mogelijk is.
In de afgelopen VV vergadering is Rosita Drigpal geïnstalleerd als nieuw commissielid voor het CDA. Wij zijn heel blij dat Rosita dit gaat doen. Zij volgt Jerney Judell op als commissielid en wij bedanken Jerney heel erg voor haar inzet en inbreng in het afgelopen jaar.

Het CDA maakt zich zorgen over de verbetering van de waterkwaliteit. Op vrijwel alle meetpunten is er wel een overschrijding van de normen. Het CDA hamert op snelle stappen om voor 2027 ons water voldoende schoon te krijgen. Dat vergt ook goede samenwerking met gemeenten en ondernemers om samen dit voor elkaar te krijgen.

Rivierkreeften vormen een grote plaag in ons gebied. Oevers raken beschadigd en het waterleven heeft ernstig te lijden onder de rivierkreeften. Het CDA is een groot voorstander van het snel afvangen van de kreeften door innovatieve methodieken. Ook is voorlichting aan andere beheerders erg belangrijk.
We zijn verheugd om aan te kondigen dat Hans van Bruggen is beëdigd als nieuw lid van het Algemeen Bestuur. We heten hem van harte welkom en feliciteren hem met zijn nieuwe functie. Als VVD-fractie in Delfland staan we voor een krachtige aanpak van de rivierkreeften-problematiek. "We moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor ons waterschap," benadrukt fractievoorzitter Fadime Örgü.

Tijdens de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland op 30 mei 2024 hebben we een motie mede ingediend en aangenomen om het college aan te zetten tot actie. Het college heeft toegezegd om als Delfland zelf de rivierkreeften af te vangen. Verder hebben we uitgebreid gesproken over de voortgangsrapportage waterkwaliteit 2023. Het college heeft toegezegd om een brief te sturen waarin de actiepunten worden geconcretiseerd en inzichtelijker worden gemaakt. We hebben afgesproken om deze periode de KRW-doelen te bereiken en onze inspanningen te bundelen voor een betere waterkwaliteit in ons gebied.
Vooraf aan de derde VV-vergadering van 2024 is er een felicitatie moment met de dijkgraaf die recent door de CvdK in ZuidHolland is herbeëdigd voor een tweede termijn.

Rolf houdt tijdens het vragenuurtje, vanwege de extreme regenval dit voorjaar, een succesvol pleidooi om voorlopig het winterpeil her in te stellen.

Verder wordt de waterkwaliteitsrapportage besproken en met wat aanpassingen/toezeggingen geaccepteerd. De besluitvorming over en de aanpak van rivierkreeften verloopt vooralsnog ronduit stroef. De meeste partijen willen en steunen een versnelde aanpak en uiten dit via een motie geïnitieerd door de AWP, BBB en Ongebouwd. D&H verschuilen zich nog teveel achter LNV.

Aansluitend aan de VV is er een afscheidmoment van Mark Brandt directeur Bedrijfsvoering. Onze fractie beloond hem met mooie woorden en een emmer streekzuivel. Mark heeft in het verleden bij het ontstaan van de Weeffout veel voor onze sector betekent met het uitrekenen van vele kostentoedeling scenario's. Nogmaals dank, Mark.