Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van Delfland Bekijk de webversie
Deze nieuwsbrief verschijnt na de vergadering van het algemeen bestuur van Delfland, de verenigde vergadering.

De bijdragen worden aangeleverd door
de fracties in onze VV.



14 februari 2025
Nieuwsbrief Verenigde Vergadering
Vergadering in het kort

Donderdag 13 februari was de eerste vergadering van de VV in 2025. Bij het vragenrondje stelde de fractie Natuurterreinen een vraag aan de portefeuillehouder over het project De Vergulde Hand. Daarna heeft de VV een nieuw commissielid namens Natuurterreinen toegelaten. Besluitvorming over het voorstel tot wijziging van hoofdstuk 11 van de Waterschapsverordening over uitbreiding vergunningplicht verhardingsactiviteiten is uitgesteld tot de volgende VV (10 april 2025).

 

Verder stonden verschillende hamerstukken op de agenda, waaronder twee andere wijzigingen van de Waterschapsverordening (technische wijzigingen en intrekken vergunningplicht afvalwatertransportleidingen) en zienswijzen op de ontwerpbegroting van het Waterschapshuis en de Kadernota van de GR slibverwerking. Tot slot is nog een commissielid voor Water Natuurlijk benoemd. Dit commissielid zal bij de volgende VV worden toegelaten.

 

De vergaderstukken en besluiten zijn hier te vinden: Agenda Delfland - Verenigde Vergadering donderdag 13 februari 2025 09:00 - 10:30 - iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl)

Het debat is hier terug te kijken: Vergadering Verenigde Vergadering 13-02-2025 Hoogheemraadschap van Delfland

CDA wil ruimte voor tuinders om uit te kunnen breiden. De Verenigde Vergadering heeft de waterschapsverordening aangenomen. Alleen het onderdeel verharding is uitgesteld. Bij nieuwe verharding moet voldoende ruimte overblijven om (regen)water op te vangen om het peil in de sloot niet te laten stijgen. Het CDA wil dat (tuinbouw)bedrijven die willen uitbreiden de mogelijkheid krijgen om ook waterbassins of andere berging in te zetten voor compensatie. Het Rainlevelr-systeem kan extra aan bijdragen.
 

Ook wil het CDA dat de termijn om bestaande gebouwen te vervangen zonder compensatie wordt verlengd van 5 naar 10 jaar. Vaak is het moeilijk om binnen 5 jaar alle vergunningen of financiering rond te krijgen. Voorkomen moet worden dat oude kassen blijven staan, om niet te hoeven compenseren. Het is goed als Delfland met de tuinbouwsector gaat kijken hoe we samen de effecten van klimaatverandering kunnen opvangen. Daarmee zorgen we samen voor droge voeten.

De Verenigde Vergadering van 13 februari was kort, omdat het onderwerp verharding is doorgeschoven naar de volgende vergadering. 

Droge voeten blijven de belangrijkste taak van Delfland. Door de combinatie van toenemende verharding en extreme regenbuien groeit de kans op wateroverlast. Daarom moeten we water zo lang mogelijk vasthouden op de plek waar het valt en compensatiemaatregelen treffen bij uitbreiding van verharding.

De VVD staat voor een eerlijke aanpak. Wij vinden dat nieuwe regels alleen mogen gelden voor nieuwe plannen. Voor lopende bouwprojecten waarin al is geïnvesteerd, zoals de aankoop van grond, moeten de oude regels blijven gelden. Dit is betrouwbaar bestuur en voorkomt onnodige financiële risico’s.

Doordat het onderwerp verharding is doorgeschoven naar een volgende Verenigde Vergadering, geeft dit ons de ruimte om hier zorgvuldig over te debatteren en goede keuzes te maken. De VVD blijft zich inzetten voor haalbare en eerlijke regels, zonder onnodige lasten voor ondernemers en inwoners.
Als fractie zijn wij tevreden met het uitstel van het plan Uitbreiding Vergunningsplicht verhardingseis voor de vergroting van de wateropvangcapaciteit. Het huidige voorstel is nog onduidelijk en brengt tuinders in een nadelige positie. De kritiek richt zich vooral op het voorstel om tuinders bij de sloop van een kas te dwingen een mogelijk kleinere kas terug te bouwen, omdat dit de grondwaarde verlaagt en pensioenopbouw in gevaar brengt. Wij vinden het een positieve eerste stap dat de stakeholders nu actief worden betrokken bij de verdere uitwerking.

Daarnaast heeft het Hoogheemraadschap van Delfland op 31 januari, op initiatief van de Provincie Zuid-Holland, het convenant ‘Samen grip op indirecte lozingen’ ondertekend. Dit convenant is een belangrijke stap in het actualiseren van milieuvergunningen voor bedrijfsmatige lozingen op het riool. Het doel is om stoffen die niet geloosd mogen worden beter te weren, wat bijdraagt aan schoner water en een duurzamer milieu.

Water Natuurlijk vindt het belangrijk dat Delfland zich goed voorbereidt op steeds extremere weersomstandigheden. Verminderen van verharding en vergroten van waterbergend vermogen op bedrijfsterreinen en in glastuinbouwgebieden helpen om wateroverlast bij stortbuien te voorkomen. Net als uiteraard het verminderen van tegels in tuinen en woonstraten...
 

Er zijn echter twijfels of het nieuwe beleid er niet onbedoeld toe zal leiden dat ongebruikte oude kassen juist langer blijven staan. Daarom is het goed dat het college gehoor geeft aan de wens van meerdere partijen om nog eens goed naar de effectiviteit en helderheid van de voorgenomen maatregelen te kijken en met belanghebbenden te overleggen.
 

Diverse andere wijzigingen van de waterschapsverordening kregen unanieme steun van de Verenigde Vergadering. Water Natuurlijk heeft bij de bespreking in de commissie bepleit om het gebruik van blusschuim met PFAS bij calamiteitenoefeningen helemaal te verbieden. Het college zal daar in een brief over aanpak van PFAS op terugkomen.