Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van Delfland Bekijk de webversie
Deze nieuwsbrief verschijnt na de vergadering van het algemeen bestuur van Delfland, de verenigde vergadering.

De bijdragen worden aangeleverd door
de fracties in onze VV.



12 juli 2024
Nieuwsbrief verenigde vergadering
Vergadering in het kort
Donderdag 11 juli heeft de VV uitgebreid gesproken over de Kadernota 2025. Er werd door AWP, PvdA en Water Natuurlijk een motie ingediend om de kostentoedelingsverordening voor 2025 aan te passen. Deze motie is verworpen. 
 
Verder stonden verschillende hamerstukken op de agenda, waaronder het Educatiebeleid. En tot slot diende de PvdD een motie ‘vreemd’ in die het college oproept om bij de inkoop meer rekening te houden met PFAS. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen.
 
De vergaderstukken en besluiten zijn hier te vinden: Agenda Delfland - Verenigde Vergadering donderdag 11 juli 2024 09:00 - 11:00 - iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl)
De ingediende amendementen en moties zijn hier te vinden: Overzichten Delfland - iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl)
Het belangrijkste onderwerp was de kadernota voor de begroting 2025. Water Natuurlijk is blij met de aandacht die wordt geschonken aan droogte met gevolgen voor onze zoetwatervoorziening, de invloed van klimaatverandering op de inrichting van ons gebied en aan baggeren voor een betere waterkwaliteit.

We vinden het  jammer dat het extra geld dat de coalitie had uitgetrokken voor de waterkwaliteit nog niet wordt gebruikt, terwijl de verbetering van de waterkwaliteit essentieel en urgent is. Ook hebben we samen met de Algemene Waterschapspartij (AWP) en de PvdA een motie ingediend om de geplande belastingverhoging voor huurders te verlagen. Helaas heeft deze motie het niet gehaald.

Tot onze verbazing stemde ook de Partij voor de Dieren (PvdD) tegen. De PvdD heeft wel een mooie motie ingediend met een oproep aan het college om geen PFAS-houdende producten meer te kopen. Met deze motie stemden alle partijen in.

Allen een goede zomervakantie gewenst!



Vandaag stemden wij in met de kadernota. Helaas was er geen meerderheid om de kostentoedelingsnorm 2025 aan te passen. De kostentoedelingsnorm bepaalt wie welke lasten moet betalen.
Wij zijn van mening dat inwoners, en dan met name huurders te veel betalen. Hoewel meer partijen het eens waren dat het eerlijker moet, verwezen ze toch naar de nieuwe belastingwetgeving die naar verwacht in 2016 ingaat. Wij willen daar niet op wachten: dit had eigenlijk al voor dit lopende jaar aangepast moeten worden.

Vandaag diende de Partij voor de Dieren met onze steun een motie in om scherper te kijken naar de aanwezigheid van PFAS bij de spullen die we als Delfland inkopen. Belangrijk om daar ook zelf alert op te zijn. Gelukkig werd de motie unaniem aangenomen.

Vandaag namen we afscheid van onze fractiegenoot Alvin van Dijk. Hij gaat verhuizen. Mariska Heijs zal zijn plek in de Verenigde Vergadering overnemen. 


In deze vergadering stelden we de Kadernota vast als uitgangspunt voor de komende begroting. De tariefstijging van de Watersysteemheffing voor huurders is in 2024 fors hoger geweest dan voor huiseigenaars: 9,9 % tot 11,9% in plaats van 4,5%. Daarom diende AWP samen met PvdA en WaterNatuurlijk een motie in om de huurders in 2025 te compenseren. 

Helaas ontbrak het de andere partijen aan daadkracht, want ze wachten liever een nieuwe belastingwetgeving in 2025 af. Jammer genoeg konden de rijke besluitvormers zich ook niet inleven in arme gezinnen en AOW-ers voor wie ‘die paar tientjes’ een wezenlijk verschil uitmaken. En daarmee werd de motie verworpen.

De AWP stemde in met een motie om PFAS-producten te mijden. Eigenlijk een overbodige motie want een ‘open deur’ aangezien Delfland maatschappelijk verantwoord onderneemt. AWP is sowieso tegen elke vorm van watervervuiling en tegen producten waar kinderarbeid of dierenleed aan ten grondslag ligt.
Het bestuur van Delfland heeft unaniem de Kadernota aangenomen. In de kadernota wordt het beleid voor de komende jaren vastgesteld. Delfland heeft grote uitdagingen, denk aan: zeespiegelstijging, stevige buien en veel droogte, waterkwaliteit die in 2027 op orde moet zijn.


Daar komt nu een vierde uitdaging bij namelijk voldoende en goed opgeleid personeel. Dit vergt strategisch personeelsbeleid, waarbij we ook voldoende MBO’ers moeten werven.

De VV heeft ook unaniem een motie aangenomen om minder PFAS-houdende materialen in te kopen. In veel producten (blusschuim, regenkleding, smeermiddelen) zit PFAS, terwijl er ook vaak PFAS-vrije alternatieven zijn. Als PFAS in het water terecht komt, kost het veel moeite dat er weer uit te halen.

Delfland wil op korte termijn van grondwateronttrekkingen af. Daarom heeft Delfland zienswijzen bij de provincie ingediend om te zorgen dat er ook op provinciaal niveau snel gehandeld wordt. 
Tijdens de Verenigde Vergadering van 11 juli 2024 is unaniem een motie aangenomen om het gebruik van PFAS-houdende producten te verminderen. Deze motie markeert een belangrijke stap voorwaarts in onze gezamenlijke inspanningen om de schadelijke effecten van PFAS te verminderen.

De motie roept het College van Dijkgraaf en Hoogheemraden op om het Algemeen Bestuur te informeren over de maatregelen die Delfland neemt om dit te bereiken. Daarnaast wordt de Unie van Waterschappen opgeroepen om een inkoopbeleid te ontwikkelen dat gericht is op het uitfaseren van PFAS-houdende producten. 
De VVD ziet dit als een belangrijke stap richting een schoner en gezonder Delfland.

Tevens is de Kadernota 2025 vastgesteld, die het begrotingskader voor 2025 invult. De kadernota brengt geen grote verrassingen voor inwoners en bedrijven en beoogt een stabiele financiële ontwikkeling van de waterschapsbelastingen, vóór de landelijke aanpassingen die op 1 januari 2026 van kracht worden.
Kadernota 
Wat staat het waterschap de komende periode te wachten? Welke dingen moeten er gebeuren van het belastinggeld? Deze zaken vinden we terug in de Kadernota en de basis daarvan ligt in het coalitieakkoord. We gaan voor een stabiele tariefontwikkeling en daarom waren wij benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek “heffen naar verbruik/waterspoor”. De komende jaren is het niet voordelig voor de inwoners om dit toe te passen.

Het Educatiebeleid is eveneens vastgesteld. De ambitie onderschrijven wij, namelijk “kinderen en jongeren bewust maken van de rol van Delfland en wat zij zelf kunnen doen i.h.k.v. waterbewustzijn”. Dit wordt gedaan door o.a. gastlessen te geven en de WOW-challenge (Wonen Onder Water), een spel waarin jongeren op een actieve manier leren over het belang van dijken, gemalen en klimaatadaptatie.
De motie om de VV te informeren over wat Delfland doet om het gebruik van pfas-houdende producten te verminderen konden wij ondersteunen.
 
Zoals bekend, is PFAS nauwelijks afbreekbaar en schadelijk voor mens en dier. Ook is het verwijderen van pfas uit drinkwater kostbaar. Waterschappen pleiten al langer voor een totaalverbod. PFAS wordt echter nog steeds in veel producten verwerkt, die ook door waterschappen worden ingekocht.
 
We hebben samen met BBB, VVD, PvdA, Water Natuurlijk en Ongebouwd een motie ingediend, waarin we het college vragen om te beschrijven wat Delfland nu doet om de inkoop van PFAS-producten te verminderen. Ook vragen we het college om bij de Unie van Waterschappen te bepleiten om in het inkoopbeleid voor waterschappen richtlijnen op te nemen gericht op het afbouwen van het gebruik van pfas-producten. We hopen dat pfas binnen afzienbare tijd tot het verleden behoort.
 
De motie is door het college overgenomen en na stemming unaniem aangenomen door de VV. We bedanken de andere fracties en het college hartelijk voor hun steun!
CU-SGP Delfland heeft de Kadernota 2025 en de ontwerpbegroting 2025 gemaakt. Hierin zijn de uitgangspunten van ons coalitieakkoord goed doorvertaald.

Er zijn wel zorgen als het gaat om het personeelstekort, schadelijke dieren en planten voor de natuur (exoten) en de grote investeringen waar we voor staan. Denk aan het baggeren, een nieuwe afvalwaterzuivering en het onderhoud aan de afgekeurde polderkades. Stuk voor stuk hobbels op de weg voor onze ambities.

Wel heeft Delfland een duidelijk plan gemaakt om die zaken op orde te krijgen. Voor de ontwerpbegroting 2025 wordt er nog geen rekening gehouden met het nieuwe belastingstelsel. CU/SGP fractie stemde niet in met de motie over de aanpassing van de kostentoedelingsverordening voor de watersysteemheffing. We bekijken de verdeling volgend jaar opnieuw met het nieuwe belastingstelsel.

De motie voor het verminderen van PFAS-gebruik door Delfland heeft CU/SGP gesteund.