Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van Delfland Bekijk de webversie
Deze nieuwsbrief verschijnt na de vergadering van het algemeen bestuur van Delfland, de verenigde vergadering.

De bijdragen worden aangeleverd door de fracties in onze VV.



11 april 2024
Nieuwsbrief verenigde vergadering
Vergadering in het kort
Op dinsdag 9 april vergaderde de verenigde vergadering van Delfland. Bij de opening van de vergadering stond de VV stil bij het overlijden van VV-lid Roos Dekker. 

Op de agenda stonden allereerst de behandeling van de uitgangspunten en beoordelingskader project Waterzuivering Vergulde Hand. Ook de voortgang en actualisatie van het baggerbeleid werd besproken. Verder stonden er negen hamerstukken op de agenda, waaronder renovatie van gemaal Dorppolder, een wijziging van het Waterbeheerprogramma, en het ontslag en de benoeming van commissieleden.

In iBabs vind je de bestuurlijke stukken, met besluiten en bijlagen. De moties zijn hier te vinden.
CU/SGP Delfland heeft het verdrietige bericht ontvangen van het overlijden van VV-lid Roos Dekker en wenst alle nabestaanden veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

CU/SGP Delfland heeft ingestemd met de uitgangspunten en het beoordelingskader project Waterzuivering Vergulde Hand in Vlaardingen. Het is een goed voorstel om nu een volgende fase, de planvormingsfase, in te gaan voor de ontwikkeling van een robuuste en duurzame afvalwaterzuivering Vergulde Hand in Vlaardingen.

Complimenten voor het investeringsplan voor de renovatie van Gemaal Dorpspolder inclusief het plan voor tweezijdige vispassage. De monumentale status van het Gemaal Dorpspolder blijft behouden en de vismigratie wordt verbeterd.

CU/SGP Delfland heeft ingestemd met de actualisatie van het baggerbeleid. Het toepassen van maatwerk met goed geplande en gestuurde baggerwerkzaamheden, geven voordelen voor de ecologische en chemische waterkwaliteit, en tegelijk worden de normen voor de afvoercapaciteit gehaald.
Bij het begin van deze vergadering stonden wij stil bij het plotseling overlijden van Roos Dekker, een gewaardeerd en deskundig VV-lid. Vanaf deze plek wensen wij haar dierbaren veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

In deze VV hebben we gesproken over de uitgangspunten en het beoordelingskader voor de nieuwe Waterzuivering. Wij kunnen instemmen met deze uitgangspunten.  Met een meerderheid is het aangenomen waardoor wij de volgende fase ingaan. De motie om nazuivering met “ozon” verder te onderzoeken konden wij niet steunen.

Naar onze mening zijn er voldoende technieken die voor een juiste zuivering zorgen, waardoor wij onderzoek naar zuiveren met ozon, met het oog op een zeer zorgwekkende stof (ZZS) die vrijkomt en de toezegging dat ozon niet compleet wordt uitgesloten, nu niet nodig achten.

Er zijn meerdere moties ter sprake gekomen en wij hebben tegen deze moties gestemd met inhoudelijke redenen die terug te luisteren zijn
De VV opende met een uitspreken van een in memoriam voor onze gewaardeerde collega Roos Dekker door de Dijkgraaf. Het blijft onwerkelijk dat zij ons zo plotseling is ontvallen.

Tijdens de VV heeft Water Natuurlijk een motie ingebracht om het college op te roepen om met prioriteit 44 vervuilde locaties te baggeren, de motie is verworpen. Wel heeft het college toegezegd om met een plan te komen hoe deze locaties worden meegenomen in de planning.

De door ons gesteunde motie over het niet op voorhand uitsluiten van zuiveren met ozon is verworpen, maar we hebben wel de toezegging gekregen dat ozon niet langer bij voorbaat wordt uitgesloten. De gesteunde motie om te onderzoeken of meer met melden kan i.p.v. met vergunningen heeft het niet gehaald.

De motie om te onderzoeken of Delfland taakstraffen kan faciliteren is terecht aangehouden. Water Natuurlijk vindt dit niet passen bij de rol van het hoogheemraadschap.
Het overlijden van VV-lid Roos Dekkers lag als een schaduw over de VV van 9 april. Haar warme persoonlijkheid en scherpe inbreng zullen gemist worden. We wensen haar familie en vrienden veel kracht.

De motie om de meldplicht uit te breiden had hetzelfde motief als het amendement op de Legesverordening in september: mogelijk belastende wateractiviteiten makkelijker maken. Wij zijn daar geen voorstander van en willen dat Delfland een vinger aan de pols houdt.  

Wij verwelkomden de toezegging van hoogheemraad Tieman om bij de bouw van de nieuwe waterzuivering in Vlaardingen duurzaamheid en dierenwelzijn hoog in het vaandel te houden. De motie over ozon steunden wij niet, vanwege de risico’s en energiekosten. Eerst moeten andere technieken worden beproefd.  

Wij delen de zorgen over vervuilde waterbodems, maar willen het bestuur niet vastpinnen op uitvoeringsmethode en prioritering. Baggeren helpt, maar uiteindelijk gaat het om de totale integrale aanpak dat de waterkwaliteit verbetert.
Tijdens de Verenigde Vergadering van 9 april hebben we onze collega Roos Dekker herdacht en een minuut stilte in acht genomen, waarbij haar echtgenoot aanwezig was. Haar plotselinge overlijden heeft ons diep geraakt en laat een onmiskenbaar gevoel van verlies achter in onze harten.

Verder is tijdens deze vergadering het baggerbeleid besproken. De VVD-fractie waardeert de grondige aanpak en het streven naar een geïntegreerd en duurzaam baggerbeleid, gericht op meerdere doelen zoals waterkwaliteit, waterkwantiteit en duurzaamheid. We benadrukken het belang van maatwerk en flexibiliteit om efficiëntie te bevorderen en Delflands doelstellingen te realiseren. Ook onderstrepen we de noodzaak van nauwe samenwerking met gemeenten en het betrekken van belanghebbenden bij besluitvormingsprocessen. Volgens fractievoorzitter Fadime Örgü "toont dit beleid de inzet van Delfland voor een duurzame toekomst en een verantwoordelijk beheer van ons watersysteem." De VVD staat positief tegenover het proactieve beleid van Delfland en de bereidheid om met gemeenten samen te werken.
Dinsdagavond 9 april vergaderden we. De vergadering was eerder uitgesteld vanwege het overlijden van onze gewaardeerde collega Rosemarijn Dekker. We zijn de vergadering gestart met het herdenken van Roos. Zij zal worden gemist.

Bij de bespreking van de nieuwe afvalwaterzuivering in Vlaardingen hebben wij samen met AWP en WN een motie ingediend om de mogelijkheid van toepassing van ozon als zuiveringstechniek als onderszoekroute open te houden. Helaas wil het college ozon niet meenemen in het vervolgonderzoek.

Ook het baggerbeleid werd vastgesteld. Het gaat om drie beleidswijzigingen: sturen op meerdere doelen, ruimte voor maatwerk en in stedelijk gebied baggerwerk voor derden uitvoeren. Volgend jaar komt er een eerste voortgangsrapportage met veel aandacht voor het stedelijke deel en waterkwaliteit en een plan van aanpak voor 44 vervuilde locaties.

AWP, PvdA en WN hebben een motie ingediend om vergunningen waar mogelijk om te zetten in kosteloze meldingen. Daar was helaas geen meerderheid voor.
De tweede VV van 2024 is een uitgestelde vergadering n.a.v. van het noodlottig overlijden op 18 maart van mede bestuurslid Roos Dekker (VVD). De dijkgraaf staat hier uiteraard bij stil op deze ongebruikelijke dinsdagavond.

Er is een belangrijk besluit te nemen over de Uitgangspunten en het Beoordelingskader m.b.t. de toekomstige nieuwbouw van de Waterzuivering Vlaardingen.

Een motie van de AWP/PvdA om de Ozon techniek voor verwijdering van medicijnresten en andere chemicaliën niet uit te sluiten, haalt het niet.

Door het gebruik van Ozon wordt Bromide omgezet naar Bromaat, een Zeer Zorgwekkende Stof. Bij toekomstig gebruik van de schoonwaterfabriek en het terugvoeren van Effluent naar de Krabbeplas en uiteindelijk de Aalkeet polder in, is ons inziens deze methode ongewenst. Er zijn betere zuiveringstechnieken beschikbaar.

Vier andere moties, over Baggeren, Duurzaamheid, Meer met Meldingen en Taakstraffen worden weggestemd of aangehouden na enige toezeggingen.

Ons devies hier geldt: Schoenmaker blijf bij je Leest.
Het CDA is erg geschokt door het verlies van Roos Dekker, VVD-fractielid. Roos was een gewaardeerde collega, die op veel te jonge leeftijd is verongelukt. Wij wensen haar familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.
 
Daarna heeft de Verenigde Vergadering de uitgangspunten voor de nieuwe AWZI Vergulde Hand vastgesteld. Er is goed geluisterd naar onze inbreng en dit zal vast leiden tot één van de pronkstukken van ons waterschap. De AWZI wordt duurzaam, circulair waarbij rekening gehouden wordt met de bevolkingsgroei en toekomstige ontwikkelingen.

We hebben ook het baggerbeleid vastgesteld. Dit is de volgende stap die naar aanleiding van het onderzoek van de Rekeningcommissie wordt gezet. Er gaat beter en goedkoper gebaggerd worden, waarbij verschillende doelen worden afgewogen. Ook wil Delfland het baggeren voor gemeenten en particulieren gaan doen, zodat dit efficiënter uitgevoerd kan worden.
Copyright © 2024 Hoogheemraadschap van Delfland, All rights reserved.