Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van Delfland Bekijk de webversie
Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee weken,
na de vergadering van het college.

8 mei 2024
Nieuwsbrief Hoogheemraadschap van Delfland
Uit D&H
Jaarverslag Innovatiefonds 2023

Het jaarverslag van het innovatiefonds over 2023 geeft een overzicht van de projecten die in dat jaar uit dit fonds zijn gefinancierd. In totaal gaat het om twintig projecten. Voorbeelden zijn: onderzoek naar gebruik van environmental DNA (eDNA) voor waterkwaliteitsmonitoring, pilot voor innovatieve opslag, zuivering en inzet van regenwater in samenwerking met verschillende glastuinbouwbedrijven, deelname aan meerjarig onderzoek naar hergebruik van effluent uit rioolwaterzuiveringen als drinkwater. 

 

Waterschappen kijken altijd ver vooruit. Dat is nodig om tijdig te kunnen anticiperen op maatschappelijke, klimatologische en technologische ontwikkelingen. Innovatie is hierbij onmisbaar. Delfland heeft daarom een eigen fonds om innovaties binnen Delfland te stimuleren.

Verdere ontwikkeling satellietmonitoring

Met satellietbeelden in combinatie met kunstmatige intelligentie-technieken kan Delfland een gebiedsdekkend en objectief beeld krijgen van de plantengroei in ons oppervlaktewater en de kwaliteit van dit water. Deze informatie geeft Delfland belangrijke inzichten over ecologische ontwikkelingen, zoals bij knelpunten bij de afvoer van water tijdens hevige buien. Ook kunnen we op basis van deze informatie gerichtere inspecties en controles voor de schouw uitvoeren.
 

Delfland is bijna zover om satellietmonitoring van de waterkwaliteit in werkprocessen uit te proberen en stelt geld beschikbaar om de methode nog eenmaal te testen op nieuwe beelden van 2024, de data om te zetten in makkelijk begrijpbare informatie en de werkwijze in te passen in de eigen data omgeving.  

Delfland werkt ernaartoe om alle benodigde stappen in de toekomst zelf uit te kunnen voeren. De financiën voor de doorontwikkeling van deze innovatieve methode worden beschikbaar gesteld uit het Innovatiefonds.

Educatiebeleid 2024 – 2027 geactualiseerd

In het college is gesproken over het geactualiseerde educatiebeleid 2024 – 2027. Dit beleid heeft als doel het water(schaps)bewustzijn van jongeren te vergroten. 

 

Delfland gaat dit onder meer realiseren met een doelgroepgericht aanbod van gastlessen aan de groepen 7 en 8 van basisscholen en aan het voorgezet onderwijs. Hiervoor heeft Delfland bijvoorbeeld de Wonen-Onder-Water challenge van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard doorontwikkeld. Dit is een fysiek en interactief spel om jongeren uit het voortgezet onderwijs op een speelse manier te laten nadenken over de kwetsbaarheid van hun leefomgeving ten opzichte van het water.  

 

Voor scholieren zijn er ook rondleidingen. Hiervoor werkt Delfland samen met het Keringhuis in Hoek van Holland. 

 

Het college legt het educatiebeleid 2024 - 2027 op donderdag 11 juli ter besluitvorming voor aan de verenigde vergadering.

Copyright © 2024 Hoogheemraadschap van Delfland, All rights reserved.