Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van Delfland Bekijk de webversie
Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee weken,
na de vergadering van het college.

22 mei 2024
Nieuwsbrief Hoogheemraadschap van Delfland
Uit D&H
Subsidie voor inzet watercoaches

De verbetering van de waterkwaliteit staat onder hoge druk. Glastuinbouwbedrijven hebben nog steeds een grote invloed op de waterkwaliteit. Daarom heeft het college besloten subsidie te verlenen aan Glastuinbouw Nederland voor de uitvoering van het project watercoaches. Het project richt zich op het vergroten van inzicht in de waterkwaliteit in en om de kas en de invloed van de ondernemer hierop. Ook richt het zich op het vergroten van kennis over waterbewust ondernemen en het toepassen van verbeteringen in en om de kas. De waterstromen op de individuele tuinbouwbedrijven worden beter in beeld gebracht en eventuele lozingen en lekkages beëindigd. Hiermee zetten we een stap naar de verbetering van de waterkwaliteit in het gebied van Delfland.
 

Het project richt zich vooral op het gebiedsgewijs of per polder inzetten van de watercoach. Zo werken zij ‘van binnen naar buiten’ aan het voorkomen van lekkages. De resultaten per gebied worden gemonitord en door Glastuinbouw Nederland en de waterschappen beschikbaar gesteld. Zo worden positieve ontwikkelingen zichtbaar gemaakt en resultaten in de tijd gevolgd.
 

Door subsidie te verlenen wordt het project van de watercoaches mede gefinancierd door Delfland. Daarmee zijn de kosten voor de tuinder beperkt en wordt de drempel verlaagd voor een tuinder om een watercoach uit te nodigen op zijn bedrijf.  

Voortgang Uitvoeringsprogramma Regionale Waterkeringen

Het college heeft de voortgang van het Uitvoeringsprogramma Regionale Waterkeringen 2015-2024 vastgesteld. Jaarlijks brengt het college hierover verslag uit aan het dagelijks bestuur van de provincie en wordt het algemeen bestuur van Delfland geïnformeerd.
 

Voor veilige en toekomstbestendige dijken en kades werken we doorlopend aan het op orde brengen van deze regionale waterkeringen. Met het toetsen ervan krijgen we goed in beeld welke keringen aan de norm voldoen en welke nog niet. In 2024 moeten alle regionale keringen voorzien zijn van een actueel veiligheidsoordeel.
  

In het beheergebied van Delfland is er in totaal 434 km aan regionale waterkeringen. Op dit moment voldoet 87% aan de veiligheidsnorm. De overige 13% is ter verbetering opgenomen in een uitvoeringsprogramma. Op basis van urgentie en de mogelijkheid om mee te liften met andere werkzaamheden, voert Delfland de verbeteringen uit. 

Bezwaarschriften- en Klachtencommissie doen verslag over 2023

Delfland verzet ieder jaar veel werk en neemt daarbij tal van besluiten. Een belanghebbende die zich niet kan vinden in een besluit, kan daartegen een bezwaarschrift indienen. De bezwaarschriftencommissie heeft dan als taak om het college – na het eventuele horen van partijen – te adviseren over de te nemen beslissing op een bezwaarschrift. In het jaarverslag doet de commissie verslag van haar werkzaamheden. 
 

Het aantal ingediende bezwaarschriften in 2023 (22) is toegenomen ten opzichte van het aantal ingediende bezwaarschriften in 2022 (17). Het grootste gedeelte van de bezwaarschriften is ingediend tegen watervergunningen of opgelegde lasten onder bestuursdwang of dwangsom. Een mogelijke oorzaak voor de toename van het aantal bezwaarschriften is dat er ook een toename was van de vergunningaanvragen. Misschien zijn deze aanvragen nog in 2023 gedaan omdat vanaf 1 januari 2024 de Omgevingswet in werking trad en het nieuwe loket (DSO) in gebruik moest worden genomen.
 

De onafhankelijke Klachtencommissie heeft twee taken: de behandeling van ingekomen klachten en advisering aan het college daarover. In 2023 zijn acht klachten ontvangen. Eén klacht is door de commissie inhoudelijk op zitting behandeld.  

Copyright © 2024 Hoogheemraadschap van Delfland, All rights reserved.