Vraag & antwoord
Algemene wijzigingen
Met de wijziging van de Legger, Waterschapsverordening en de Beleidsregel, geeft Delfland duidelijk aan welke ruimte er gereserveerd is voor de Delflandsedijk. Dit was een wens van verschillende organisaties, bedrijven en bewoners in de omgeving.
Door de begrippen van de legger en de beleidsregel bij te werken, zijn de de documenten makkelijker te lezen en de regels beter toe te passen. Ook sluiten deze aan op de Omgevingswet en de Waterschapsverordening die vanaf 1 januari 2024 gelden. Dit zorgt ervoor dat het voor gemeenten en ontwikkelaars duidelijker is wat wel en niet is toegestaan. Ook zorgen de aanpassingen ervoor dat duidelijker is welke regels waar gelden en kan er beter advies gegeven worden op verschillende (toekomstige) bouwplannen.
Belangrijkste wijzigingen van de Legger
- Door onder andere klimaatverandering en strengere eisen vanuit het Rijk, is er voor het versterken van de Delflandsedijk in de toekomst meer fysieke ruimte nodig. Dit zijn de reserveringszones.
- De vorm van de toekomstige Delflandsedijk is vastgelegd. Dit noemen wij 'Profiel van vrije ruimte.'
Belangrijkste wijzigingen van de Waterschapsverordening
- Door het toevoegen van de reserveringszones van de Delflandsedijk, is het makkelijker om te zien welke eisen er gelden voor welk gebied.
- Om de dijk te beschermen tegen schade is er is een beschermingszone aan de kant van het land toegevoegd. Binnen dit gebied gelden regels voor windturbines.
- Ook is er een beschermingszone toegevoegd aan de kant van het water. In deze zone is meer mogelijk dan volgens het oude beleid kon. Dit komt omdat de eerste 50 meter direct langs de dijk het meest belangrijk is voor de waterveiligheid.
Belangrijkste wijzigingen van de beleidsregels
- Bodemenergiesystemen, windturbines en wegen zijn aan de beleidsregel toegevoegd.
Voor bestaande objecten zoals een huis of schuur zijn er geen gevolgen. Ook als deze in binnen de nieuwe zoneringen van de Delflandsedijk liggen.
Wat binnen de zoneringen mag, maakt Delfland duidelijk met regels. Deze staan in de Waterschapsverordening Delfland en de Beleidsregel Medegebruik Delflandsedijk.
In de Waterschapsverordening staat wanneer je wel of geen vergunning aan moet vragen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een schuur of tuinbestrating. In de beleidsregel staan extra regels waaraan je moet voldoen als je wel een vergunning nodig hebt. Denk aan bijvoorbeeld het bouwen van een nieuw huis.
De beleidsregel is ook aangepast. Hierin vind je bestaande regels en aangepaste regels. Ook zijn er nieuwe regels toegevoegd voor windmolens, bodemenergiesystemen en wegen.
De Delflandsedijk is de dijk die loopt van Hoek van Holland tot aan Rotterdam. Deze 31 kilometer lange dijk beschermt het gebied bij hoog water uit de Nieuwe Waterweg en de Noordzee. Op de kaart is de Delflandsedijk met de zwarte lijn aangegeven.
Voor bouwplannen en -projecten die nu buiten de reserveringszone vallen, maar in de toekomst wel in dat gebied vallen, hoeft geen ' zwaarwegend belang' te worden aangetoond. Delfland kijkt dan samen met de betrokkenen hoe de dijk nu en in de toekomst veilig blijft.
Rondom onze dijken is ruimte gereserveerd om deze in de toekomst te kunnen aanpassen. Om ook in de toekomst het gebied achter de dijk te beschermen, moet de dijk hoog en breed genoeg zijn. Door onder andere de stijgende zeespiegel, strengere veiligheidseisen en nieuwe rekenregels is er voor het versterken van de Delflandsedijk in de toekomst meer ruimte nodig.
De Legger, Waterschapsverordening en beleidsregels worden alle drie aangepast omdat deze documenten met elkaar samenhangen. Omdat de Legger wordt aangepast, heeft dit ook invloed op de huidige regelgeving rond de dijk.
Deze zone is alleen bedoeld voor het plaatsen van windturbines. De breedte van de zone is bepaald aan de hand van de tiphoogte. Voor een windturbine is dat de lengte van de grond tot aan het hoogste punt van de wieken. Deze lengte is voor een windturbine 250 meter.
Voor het plaatsen van een windturbine moet een vergunning worden aangevraagd.
De Legger bestaat uit een Leggerkaart en Leggertekst. Op de Leggerkaart staat aangegeven waar alle Waterstaatswerken staan. Waterstaatswerken zijn onder andere: dijken, vaarten, sloten, bergingsgebieden, natte ecologische zones, gemalen en stuwen. De Leggertekst is een document waarin de algemeen geldende regels voor alle waterstaatswerken en zoneringen in het beheergebied van Delfland staan.
Met de komst van de omgevingswet in 2024, zijn de Keur en Algemene Regels van Delfland vervangen door de Waterschapsverordening. In de Waterschapsverordening staan de regels om de sloten, vaarten, plassen en dijken in het gebied van Delfland te beschermen. Met deze regels wordt gekeken of er vergunningen afgegeven mogen worden voor bijvoorbeeld het plaatsen van een steiger.
Soms is niet direct duidelijk hoe de regels in de Waterschapsverordening worden toegepast. Daarom heeft Delfland beleidsregels waarin de regels uit de waterschapsverordening zijn uitgewerkt. De Waterschapsverordening is leidend bij de vraag of een vergunning nodig is en of die kan worden verleend.
In de Waterschapsverordening Delfland is aangeven op welke locaties er wel of geen vergunning nodig is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. In de beleidsregel staan de regels waaraan activiteiten moeten voldoen als ze vergunningplichtig zijn.
De dijk is momenteel veilig en hoeft op dit moment niet versterkt te worden. in de toekomst kan dit wel nodig zijn. Delfland houdt dit nauw in de gaten door de dijk één keer in de twaalf jaar te beoordelen of hij nog aan de eisen voldoet.
Er is alleen ruimte gereserveerd zodat er ruimte is om de dijk te versterken in de toekomst.