Delflandsedijk


Van Hoek van Holland tot en met Rotterdam loopt de 31 kilometer lange Delflandsedijk. Deze dijk beschermt ons gebied tegen het water uit de Noordzee en de grote rivieren.

Om ook in de toekomst droge voeten te houden, moet de dijk hoog en breed genoeg zijn. Om deze ruimte te reserveren en goede afspraken te maken over het onderhoud, moeten de Legger, Waterschapsverordening en de Beleidsregel worden aangepast.

Op 1 april heeft het college besloten om de stukken ter inzage te leggen. Sinds 3 april ligt het ontwerp wijzigingsbesluit Waterschapsverordening (Delflandse dijk) inmiddels ter inzage. Dit is het eerste document van drie ontwerp wijzigingsbesluiten voor de Delflandsedijk.

Zodra de andere twee ontwerpwijzigingsbesluiten ter inzage zijn gelegd op 15 april, melden wij dit op onze website. Vanaf 15 april tot en met 26 mei is het dan ook mogelijk zienswijzen in te dienen.

Meer ruimte voor de Delflandsedijk

In deze video vertelt Hoogheemraad Peter Ouwendijk waarom we juist nu deze afspraken moeten maken.

Water en bodemsturend

Water en bodem zijn van grote invloed op ons dagelijks leven en letterlijk de basis van ons bestaan. Tot duizend jaar geleden pasten de inwoners zich vooral aan de natuurlijke omstandigheden aan. Later veranderde dat en zorgden we ervoor dat water en bodem zich aan ons aanpasten. Het vertrouwen in hoeverre we het landschap kunnen bewerken en dat heeft veel welvaart gebracht. Maar inmiddels lopen we steeds vaker tegen de grenzen van het water- en bodemsysteem aan. Bovendien zet de klimaatverandering alles op scherp.

Door water en bodem sturend te zijn in de ruimtelijke ordening, kunnen we in Nederland ook in de toekomst met een ander en grillig klimaat blijven leven, wonen en werken. In een veilige omgeving, met een gezonde bodem, voldoende en schoon water.

Vraag & antwoord