Voorgenomen wijziging Waterschapsverordening


Het beheergebied van Delfland is kwetsbaar voor wateroverlast, daarom zijn meer maatregelen nodig.

Op 10 april aanstaande wil het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland een besluit gaan nemen over een voorgenomen aanpassing van de Waterschapsverordening (WSV). De nieuwe verordening verplicht nu ook bedrijven zoals de glastuinbouw te zorgen voor watercompensatie als de hoeveelheid verhardoppervlak toeneemt. Dit is een uitbreiding op de huidige verordening waar dit al voor andere sectoren verplicht is.

Het beheergebied van Delfland is zeer dichtbevolkt en kent veel verharding, waardoor bij hevige regenval water niet goed weg kan. Hierdoor kan water na een flinke bui niet de bodem inzakken, waardoor het snel naar een sloot of vaart stroomt. Dit kan leiden tot wateroverlast in lagergelegen gebieden. Ook komen in onze regio hevige buien steeds vaker voor die, in de toekomst naar verwachting verder zullen toenemen en ook heviger zullen zijn.

Dit betekent dat we de beschikbare ruimte in ons gebied toekomstbestendig moeten inrichten om deze voor iedereen leefbaar én veilig te houden. Tegelijkertijd willen wij het gebied aantrekkelijk houden voor huidige en toekomstige bedrijvigheid. We willen dit graag blijven faciliteren en daarom is het belangrijk dat ruimtelijke ontwikkelingen op een manier gebeuren waarbij de kans op wateroverlast niet groter wordt.

Overgangsregeling voor initiatiefnemers

Op basis van de ontvangen reacties tijdens de terinzagelegging van de gewijzigde WSV hebben wij een overgangsregeling toegevoegd aan de WSV. Wij beseffen ons dat de beschikbare ruimte schaars is. Daarom willen wij met deze overgangsregeling initiatiefnemers helpen die concrete plannen voor verhardingsactiviteiten in voorbereiding hadden en daarbij geen rekening hebben kunnen houden met de vergunningplicht voor bedrijventerreinen en glastuinbouw.

Hoe werkt de overgangsregeling

Binnen de overgangsregeling is het aanvragen van een vergunning verplicht. Kan een initiatiefnemer daarbij aantonen dat hij de afgelopen 5 jaar vóór inwerkingtreding van de regeling een concreet plan had, hoeft geen compensatie plaats te vinden. Het mag natuurlijk altijd. Een initiatiefnemer moet wel concrete plannen kunnen laten zien. Dit kan bijvoorbeeld met een verleende omgevingsvergunning, subsidie of een koopovereenkomst uit die periode.  Een gespreksverslag ziet Delfland echter als onvoldoende bewijs.

Bij de beoordeling van het beroep op de overgangsregeling tellen alle aaneengesloten percelen mee die onderdeel zijn van het plan van de initiatiefnemer. Het is daarbij niet van belang wanneer gronden zijn aangekocht of dat er al voorbereidende werkzaamheden gestart. Ook is niet van belang hoe lang de grond al braak heeft gelegen.

Vernieuwde Richtlijn Compensatie Verharding

Eerder dit jaar heeft Delfland de ‘Richtlijn Compensatie Verharding (pdf, 80 kB)vernieuwd. In de richtlijn staat welke maatregelen initiatiefnemers kunnen nemen voor compensatie. Eerder werd vooral ingezet op het graven van sloten om het wateroppervlak te vergroten. Maar omdat de ruimte steeds schaarser wordt, is het niet altijd meer mogelijk open water te realiseren. In de nieuwe richtlijn zijn de mogelijkheden om te compenseren verruimd. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van oppervlaktewater, opslag in zelfstandig legende bassins of silo’s, en het opvangen van regenwater onder een parkeerplaats. Met deze maatregelen is de kans dat een sloot overstroomt kleiner. De nieuwe richtlijn geeft meer duidelijkheid over welke soorten maatregelen voor Delfland het meest geschikt zijn. Maatregelen die ook bijdragen aan andere uitdagingen op het gebied van klimaat, zoals droogte en hittestress hebben de voorkeur.

Hieronder in het kort welke mogelijkheden er zijn om te compenseren:

In deze richtlijn krijgen de initiatiefnemers, buiten de traditionele compensatie verharding om wateroverlast te voorkomen, meer mogelijkheden om verhardingen te compenseren op hun grondgebied. Hieronder een lijst van keuzes.

  • Voorkeurskeuze Delfland:
    • Oppervlaktewater in het peilgebied: traditionele aanpak 
      Groene infiltratie: divers beplante wadi’s die naast het voorkomen van wateroverlast ook zorgen voor grondwateraanvulling, omgevingskwaliteit en biodiversiteit.
  • Tweede keuze:
    • Combinatie van hergebruik: Bij hevige neerslag wordt dit water dan opgevangen om gebruik later om de watervraag te verminderen in droge periodes. Waterberging in combinatie met vergroening, zoals bijvoorbeeld een groenblauw dak.
  • Derde keuze:
    • Bovengrondse oplossingen: Dit is bijvoorbeeld een waterplein waarbij het water geleidelijk kan worden afgevoerd als er geen mogelijkheid is voor groene of blauwe oplossingen.  
      Een waterbassin of silo, mits deze aan de strikte voorwaarden van volume, goed functioneren en aan de lange termijn betrouwbaarheid voldoet.
  • Vierde keuze:
    • Ondergrondse oplossingen: Denk hierbij aan ondergrondse opslag. Delfland staat dit echter alleen onder voorwaarden toe.

Maatwerk en overleg

Elke locatie is uniek en biedt verschillende mogelijkheden voor compensatie. Daarom kunnen initiatiefnemers bij hun vergunningaanvraag altijd in gesprek met Delfland om samen naar de meest geschikte alternatieven te kijken.

Meest gestelde vragen over richtlijn compensatie verharding

De bebouwing van onze regio in de loop van tijd