Het stormseizoen en (veel) regen
Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot 1 april. Dit is een periode waarin Delfland de ongeveer 660 kilometer aan duinen, dijken en kades extra goed in de gaten houdt. In die periode houden we de weersverwachting goed in de gaten. Ook controleert het waterschap op gebreken die bij storm of hoogwater schade kunnen toebrengen aan de duinen en dijken.
Gevaren van storm
Bij een zware storm kan opwaaiing voorkomen. Het water van de Noordzee wordt als het ware tegen onze zeekust opgeduwd door de wind. Wanneer het dan ook nog eens hoogwater is, kunnen er problemen ontstaan. Het zeewater kan daarbij tegen of zelfs over de duinen slaan. Hierdoor kan grond of zand wegspoelen wat de duinen verzwakt. We proberen dit te voorkomen door obstakels weg te halen en schades tijdig te herstellen.
Wanneer volgens de weersverwachting een storm in aantocht is, houden we de waterstanden in de gaten en nemen we voorzorgsmaatregelen. Tijdens een storm controleren we duinen en dijken extra goed.
Piekbuien en langdurige regen
Wateroverlast kan ontstaan doordat er in korte tijd heel veel regen valt. Dit noemen wij een piekbui. Daarnaast kan het voorkomen dat het voor langere tijd veel regent. In dat geval houden we vooral de dijken aan de vaarten en kanalen goed in de gaten. De aarde op de dijk kan door het vele water verzadigd raken. Dat betekent dat er zoveel water in de aarde komt dat de dijk minder stevig wordt. Bomen die op dijken staan zouden door harde wind dan makkelijker om kunnen waaien en een gat in de dijk maken. De dijk raakt dan lek en de polder zou onder water kunnen lopen.
Veilig leven onder de zeespiegel
Het gebied van Delfland ligt voor het grootste deel lager dan de zee, dat wordt ook wel 'onder de zeespiegel' genoemd. Stevige duinen en dijken zorgen ervoor dat we veilig kunnen leven in dit gebied. Land dat tussen de dijk en het water liggen zijn niet beschermd bij hoogwater en storm. Dit noemen we het buitendijkse gebied. Inwoners en ondernemers nemen dan zelf maatregelen om het water tegen te houden en volgen de adviezen van hun gemeenten op.
Ben jij benieuwd wat in jouw omgeving het risico op een overstroming is? Kijk op Overstroomik.nl en vul je postcode in om te bekijken hoe hoog het water bij jou in de buurt komt.Bij een dreiging op overstroming volg je de adviezen van de veiligheidsregio op.
Stevige dijken en duinen
Procesbeheerder Inspecties Waterkeringen, Auke Visser, vertelt ons over zijn werk

Het gebied van Delfland ligt grotendeels onder de zeespiegel. Stevige duinen en dijken maken leven onder zeeniveau veilig. Zonder deze waterkeringen zou een groot deel van ons gebied regelmatig onder water staan. Daarom zijn dijkinspecties belangrijk. In de periode tussen 1 oktober en 1 april inspecteren we zo’n 700 kilometer aan duinen, dijken en kades extra goed.