Hoe beschermen de dijken ons?


Maak jij je weleens zorgen of het veilig is om hier te wonen en te werken? Dat is begrijpelijk. Vooral het Westen van Nederland is door de lage ligging kwetsbaar voor hoog water en zeespiegelstijging. Delfland doet er alles aan om ons gebied zo goed mogelijk te beschermen. Daarom zijn er in ons gebied ongeveer 660 kilometer aan dijken, kades, duinen en een boulevard, om het water buiten te houden.

huizen naast sloot en weiland

Dijkdoorbraak

Een groot gedeelte van het Hoogheemraadschap van Delfland ligt onder de zeespiegel. Soms wel tot meer dan 6 meter, bijvoorbeeld in Berkel en Rodenrijs. Wanneer een duin of dijk doorbreekt, kan het achterliggende land onder water lopen. Een doorbraak leidt tot schade voor de natuur, de omgeving en ook onze inwoners.

Bescherming tegen overstromingen

Gelukkig beschermen verschillende soorten dijken, duinen en kades ons tegen al dat water. Op deze manieren wordt Delfland beschermd:

  • De Delflandse Dijk houdt het water vanuit zee, de Nieuwe Waterweg en Het Scheur tegen.
  • De duinen langs de kust zorgen voor bescherming tegen het zeewater. Bijvoorbeeld bij een verhoogde zeewaterstand door storm en hoge golven.
  • Direct aan het water langs kanalen en vaarten liggen dijken en kades.  Zij zorgen ervoor dat het water niet de polder in stroomt.
  • Hoe hoog het water staat verschilt per polder. Polderkades en stuwen zorgen voor een scheiding tussen de verschillende hoogtes van het water in de polders.
  • Het waterpeil in de kanalen, vaarten en in de polders wordt geregeld door verschillende soorten gemalen. Zij pompen het water uit de polder in de de kanalen en vaarten. Van daaruit kan het water ook naar zee worden gepompt.

Eisen aan de dijken

Per dijk en kade zijn de eisen verschillend. Belangrijkste is dat een dijk hoog en breed genoeg moet zijn, bovendien hij de druk van het water aankunnen. Uiteraard moet de dijk ook waterdicht zijn.

Er zijn verschillende veiligheidseisen voor de dijken. De duinen, zeedijk en rivierdijk hebben andere eisen dan de dijken langs de boezem en polders. Ook de gevolgen voor inwoners en de economie worden hierin meegewogen. Voor een dijk of kade langs een woonwijk zijn de eisen bijvoorbeeld strenger dan langs een weiland.

Werk aan de dijken

Delfland doet er alles aan om de dijken zo veilig mogelijk te maken en te houden:

  • Ieder jaar worden alle dijken en duinen geïnspecteerd op schades en gebreken.
  • De hoogte en sterkte van de dijken wordt berekend met de nieuwste gegevens.
  • Het uitvoeren van dagelijks onderhoud zoals maaien en het herstellen van kleine schades.
  • Grotere reconstructies van de dijken waar dat nodig is, door bijvoorbeeld de dijk hoger te maken en beschoeiingen te plaatsen.
  • Het beoordelen van vergunningaanvragen voor (bouw)activiteiten in en bij dijken.
  • Het controleren of inwoners, bedrijven en andere overheden zich aan de regels rond dijken houden.

Wat kan er misgaan?

De Unie van Waterschappen heeft verschillende video's laten maken over de manieren waarop een dijk kan doorbreken. De video hieronder legt uit hoe 'bekleding' dijken zwakker maakt.

Bekijk hier de andere video's

Dijkversterking in de buurt

Een kade beschermt het land dat er achter ligt, tegen overstroming en wateroverlast. Delfland is op verschillende plaatsen bezig met dijkversterkingen. Grotere projecten krijgen een eigen informatiepagina op onze website. Bij Werk in uitvoering vind je deze projecten: