Veelgestelde vragen
De Ecokleurenkoers laat zien in welke sloten en vaarten natuurvriendelijk maaionderhoud mogelijk is. De Ecokleurenkoers geeft met een kleur per sloot of vaart (watergang) aan of er ruimte is voor de ontwikkeling van ecologie (natuur). We maken onderscheid tussen ‘blauwe’, ‘gele’ en ‘groene’ watergangen. In ‘groene’ en ‘gele’ watergangen is natuurvriendelijk onderhoud mogelijk, in ‘blauwe’ watergangen niet.
Delfland werkt samen met zijn omgeving aan een betere waterkwaliteit met meer biodiversiteit. Oever- en waterplanten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de waternatuur. Te veel planten in het water kunnen echter de waterafvoer belemmeren. Wij gebruiken de Ecokleurenkoers om aan je te laten zien waar waterplanten mogen blijven staan en waar je ze moet verwijderen. Zo draag je bij aan het leven in een sloot of vaart en aan een groenere leefomgeving.
Hiermee bedoelen wij: een afwisselende manier van maaien waarbij je niet alle waterplanten verwijdert. Maai bijvoorbeeld om het jaar de planten boven de waterlijn. Ook kan je de planten langs de ene oever het ene jaar boven de waterlijn maaien, en langs de andere oever het volgende jaar. Handmatig maaien heeft de voorkeur boven machinaal. Geef dieren ook de tijd om te kunnen ontsnappen tijdens en na het maaien, bijvoorbeeld door het maaisel een dag op de kant te laten liggen en daarna pas af te voeren. Je bepaalt natuurlijk zelf hoe je maait. Sommige mensen maken de sloot schoon met een heggenschaar en hark, andere mensen gebruiken professioneel gereedschap.
Door natuurvriendelijk maaionderhoud blijven er meer waterplanten in de sloot of vaart achter. Het zorgt ervoor dat het waterleven minder wordt verstoord en dat er een gevarieerde gemeenschap van planten en dieren ontstaat. Planten in het water en op de oever dragen bij aan helder water met een goede kwaliteit. Ze bieden een thuishaven voor vissen, vogels en insecten. Hoe meer oever- en waterplanten, hoe meer verschillende dieren in en rondom het water leven. Daarom hoef je in een groene watergang niet alle planten te maaien.
‘Groene’ watergangen bieden ruimte voor waternatuur, zijn breder, hebben voldoende ruimte voor doorstroming en er is ook ruimte voor planten in het water. Planten in het water aan de rand van deze sloot of vaart kunnen blijven staan. Ze zorgen voor een betere waterkwaliteit en meer biodiversiteit.
‘Blauwe’ watergangen zijn belangrijk voor de waterdoorvoer. Of ze zijn smal en ondiep. In deze sloot of vaart mogen niet te veel waterplanten groeien, want dat kan de waterdoorvoer belemmeren. Onderhoud moet ook voorkomen dat water heel langzaam in land verandert en dan nauwelijks nog water kan afvoeren of bergen.
Je vindt deze informatie op de Ecokleurenkoers-kaart, bereikbaar via de website van Delfland: Ecokleurenkoers-kaart (Legger).
We voeren de Ecokleurenkoers geleidelijk in. Hierdoor kan het zijn dat de watergang nog niet beoordeeld is. Het beoordelen van de watergangen doen wij zorgvuldig en het kost tijd. Voordat wij een watergang een kleur geven, kijken we bijvoorbeeld goed naar de functie, de afmetingen en de hoeveelheid water die door de watergang moet kunnen stromen.
Of het gaat om een nieuwe watergang, die nog niet is opgenomen in onze database. Voor sommige watergangen hebben we nog niet voldoende informatie.
Ja, minimaal eens per jaar moet je deze watergang helemaal schoon maken. Deze watergang is belangrijk voor de waterdoorvoer of is smal en ondiep. Waterplanten kunnen de waterdoorvoer belemmeren. Onderhoud moet ook voorkomen dat water heel langzaam in land verandert en dan geen water meer kan afvoeren of bergen. Wanneer een sloot of vaart niet voldoende water kan afvoeren of bergen, kan dit tot problemen leiden.
Hieronder verstaan we de breedte van de strook in het water, waarin planten tijdens onderhoud mogen blijven staan. Bij groene watergangen ligt deze strook langs beide oevers.
Oever- en waterplanten kunnen snel groeien in smalle en ondiepe watergangen. Als deze niet worden gemaaid kunnen deze watergangen helemaal dichtgroeien en kan het water geleidelijk in land veranderen. De watergang kan dan nauwelijks nog water aan- en afvoeren of bergen.
Delfland weegt naast effecten op ecologie en wateroverlast ook andere thema’s mee zoals peilbeheersing, veiligheid van keringen, onderhoud en beroeps- en recreatievaart. Ook bespreken we het gewenste maaionderhoud met andere overheden.
Tijdens onderhoud moet je in een blauwe watergang alle waterplanten verwijderen. Als je twijfelt over de ecokleur van de watergang kan je contact opnemen met Delfland voor nadere uitleg en eventuele herziening.
Je kan contact opnemen met Delfland voor nader uitleg en eventuele herziening van de ecokleur. In de tussentijd mag je de watergang ook onderhouden als een blauwe watergang.
Iedereen die één of meerdere percelen aan een sloot of vaart bezit, kan onderhoudsplichtig zijn voor deze watergang. De onderhoudsplicht is geregeld en gedetailleerd beschreven in de Legger, deze is te raadplegen op de website van Delfland. De onderhoudsplicht houdt niet alleen het maaien van oever- en waterplanten in. Ook het snoeien van overhangende takken en het verwijderen van zwerfvuil vallen hier bijvoorbeeld onder.
Door de hele sloot te maaien is voldaan aan de onderhoudsplicht, ook in een groene watergang. Delfland wil graag dat groene watergangen zoveel mogelijk natuurvriendelijk worden onderhouden. Ga in gesprek met je buren/de gemeente en kijk of natuurvriendelijk onderhoud een optie is voor de andere partij.
Ook in ‘groene’ watergangen is de waterdoorvoer belangrijk. Waterplanten in het midden van een vaart kunnen deze waterdoorvoer belemmeren. Ook voor de natuur is open water belangrijk. Dankzij het open water in het midden bereiken dieren leefgebieden beter en verspreiden planten zich makkelijker.
In sommige watergangen zijn de omstandigheden niet geschikt voor planten. Bijvoorbeeld harde oevers, de diepte van de watergang, de waterbodem, het doorzicht en de chemische waterkwaliteit kunnen hierbij een rol spelen. Meer weten? Ecologische Sleutelfactoren voor stilstaande wateren | STOWA
Ja, gebruik hiervoor alleen waterplanten die van nature in ons gebied voorkomen, zoals gele plomp of witte waterlelie. Plant geen exoten (zoals de Indische waterlelie)!
Lees meer over het exotenbeleid.
Wij verwachten nauwelijks verschil in kosten tussen groen en blauw onderhoud.
De vlakken zijn automatisch gegenereerd vanuit de watergangen. Hierdoor ontstaan er onregelmatigheden bij het toekennen van de kleuren en bij het genereren van de stroken voor natuurvriendelijk onderhoud. Dit gebeurt voornamelijk daar waar meerdere watergangen bij elkaar komen of de oevers een grillig verloop hebben. De vlakken zijn daarom alleen een benadering, maar geven wel een overzicht van het gewenste onderhoud.
- Ga naar wonen aan het water, de plichten voor meer informatie.
Het belangrijkste verschil: de Ecokleurenkoers laat zien of en in welke mate een sloot natuurvriendelijk onderhouden mag worden; de Kleurkeur is een keurmerk dat eisen stelt aan de manier waarop een aannemer natuurvriendelijke onderhoud uitvoert.
Andere verschillen:
- De Ecokleurenkoers is ontwikkeld door HH Delfland, de Kleurkeur is ontwikkeld door de Vlinderstichting.
- De Ecokleurenkoers laat zien in welke sloten en vaarten natuurvriendelijke onderhoud mogelijk is, de Kleurkeur gaat ook over het maaien van bermen en droge oevers.
De kleuren van de twee instrumenten hebben daarom verschillende betekenissen. Beide initiatieven hebben wel hetzelfde doel: het verbeteren van de biodiversiteit en leefomgeving.
Kijk voor meer informatie over de Kleurkeur op de website van de Vlinderstichting.