Polders in gemeente Westland


Gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten in Westland

De glastuinbouw in de gemeente Westland heeft een grote invloed op de waterkwaliteit. Dat blijkt uit metingen die wij doen. Gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten komen hier nog veelvuldig in het oppervlaktewater voor. Ondanks dat zien we ook gebieden waar het beter gaat.

Waterkwaliteit in Westland

In de gemeente Westland meet Delfland in twintig glastuinbouwgebieden maandelijks de waterkwaliteit. De monsters worden geanalyseerd op onder andere stikstof, fosfor, zware metalen en ongeveer 250 gewasbeschermingsmiddelen. In het jaar 2022 heeft Delfland in totaal 95 verschillende gewasbeschermingsmiddelen gevonden in het oppervlaktewater. Dit beeld is in alle glastuinbouwgebieden vergelijkbaar. 14 gewasbeschermingsmiddelen overschreden op verschillende plekken de norm die daarvoor is gesteld, in totaal 47 keer. Ook vinden we elk jaar op 9 locaties te veel zink in het oppervlaktewater, hiervan liggen 8 locaties in het glastuinbouwgebied in het Westland.

Gevolgen voor de natuur

Gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten komen via lozingen en lekkages in het oppervlaktewater terecht. Dit verstoort de waterkwaliteit en bedreigt het leven van planten en dieren. Een overschot aan nutriënten, zoals stikstof en fosfor, veroorzaakt een overmatige groei van algen en kroos, wat het water troebel maakt en het moeilijk maakt voor planten en dieren om te overleven. Dit heeft ook gevolgen voor roofvissen zoals snoek die helder water nodig hebben om te kunnen jagen.

Samenwerking en handhaving

Om de waterkwaliteit te verbeteren, werkt Delfland nauw samen met gemeenten, omgevingsdiensten en andere instanties. In de gemeente Westland is extra geld beschikbaar gesteld voor de omgevingsdienst om meer controles uit te voeren en overtredingen op te sporen. Met deze maatregelen streeft Delfland ernaar om de waterkwaliteit in de gemeente Westland en omliggende gebieden te verbeteren en verdere vervuiling te voorkomen.

Gewasbeschermingsmiddelen

Er zitten grote verschillen tussen de verschillende gewasbeschermingsmiddelen als het gaat om de giftigheid van de stof voor het milieu. Daarom drukken we de impact van de gewasbeschermingsmiddelen in het water uit in een toxiciteit percentage. De figuur hieronder geeft een beeld van de resultaten uit 2023:

Gewasbestrijdingsmiddelen grafiek Westland

Elke maandelijkse meting telt voor ongeveer 8% van de score mee. In sommige gebieden hebben we twee of drie meetpunten, waardoor een meting voor 4 % of 3% van de score meetelt. De blauwe en groene balken geven ‘geen’ tot ‘geringe’ toxiciteit weer, dit is de situatie die we bij elke meting willen zien. Een gele, oranje en rode kleur geven een onvoldoende score aan.

Net als bij stikstof is hier een zeer wisselend beeld te zien, maar in een paar polders is de score al goed genoeg: Nieuwland, de Oud- en Nieuw Wateringveldschepolder en de Oude Lierpolder. Voor een deel zou dit verklaard kunnen worden doordat in alle drie de polders ook een groot gebied zit dat akkerbouw, industrieterrein of stedelijk is. Het water kan hierdoor verdunnen, waardoor de concentraties lager worden. Sommige gebieden scoren wel goed op stikstof, maar niet op toxiciteit en andersom.

Nutriënten

Voor nutriënten zijn stikstof en fosfor de belangrijkste stoffen om op te sturen. Stikstof is een stof die vooral uit lozingen in het water komt en ook relatief snel weer afgevoerd wordt. Het is daardoor een goede graadmeter voor actuele lozingen. De grafiek hieronder laat de gemiddelde resultaten voor stikstof in 2023 zien. De norm voor stikstof ligt in het Westland op 2,0 mg/l. In geen enkel gebied wordt de norm gehaald, sommige gebieden komen daar wel dichtbij in de buurt, maar andere gebieden nog helemaal niet.

Stikstof grafiek Westland