Glastuinbouwpolders
Binnen het beheergebied van Delfland bevinden zich een flink aantal glastuinbouwgebieden. Het gaat om ongeveer 1500 bedrijven in de groenten- en bloementeelt voornamelijk in gemeenten Westland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Binnen de gemeenten kent Delfland een onderverdeling op polderniveau. Al deze polders worden structureel getoetst op de staat van de kwaliteit van het oppervlaktewater. De afdeling Toezicht en Handhaving is verantwoordelijk voor deze metingen en gebruiken hiervoor onder andere de Risicogestuurde Aanpak.
Wat zijn gewasbescherminsgmiddelen?
Gewasbeschermingsmiddelen zijn bestrijdingsmiddelen die in de land- en tuinbouw worden gebruikt voor het beschermen van een gewas. Bijvoorbeeld door het bestrijden van schimmels, insecten en onkruiden.
Voordelen en risico's
Gewasbeschermingsmiddelen bevatten werkzame stoffen voor de bestrijding van schadelijke organismen, maar kunnen ook een onbedoeld effect hebben op andere organismen. Gewasbeschermingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld in de bodem en in het oppervlaktewater terechtkomen middels lekkages en/of lozingen. De risico’s worden beoordeeld voor mens, dier en milieu. De risico’s voor mensen worden beoordeeld voor de gebruiker, voor omwonenden en voor anderen die met het gewasbeschermingsmiddel in aanraking kunnen komen, bijvoorbeeld via drinkwater of voedsel.
Kaderrichtlijn Water
Delfland is trots op het werk dat zij doet om de waterkwaliteit te verbeteren en bij te dragen aan gezond, schoon en levend water. Maar het is niet genoeg. Er is meer nodig. Extra stappen, omdat de deadline van de KRW, Kaderrichtlijn Water, een Europees vastgestelde richtlijn nadert. Ook Nederland moet hier in 2027 aan voldoen. In de Voortgangsrapportage Waterkwaliteit 2023 wordt een beeld geschetst hoe het met de waterkwaliteit in het beheergebied staat. De Voortgangsrapportage is gebaseerd op de Waterkwaliteitsrapportage 2023 en de rapportage waarin staat hoe het met de ecologische inrichting van het watersysteem gaat.