Ondersteuning klimaatadaptatie met impact
Voor alle initiatieven geldt dat uitvoering onderdeel moet zijn van het initiatief en dat het niet blijft bij het creëren van bewustwording. Met andere woorden: de schop moet in de grond. Het moet gaan om initiatieven die een grootschalige impact hebben om het gebied te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Met grootschalige impact bedoelen we dat een initiatief:
- Het bewustzijn van de bewoners en bedrijven vergroot over de gevolgen van extreem weer in het gebied EN;
- Bijdraagt aan de uitvoering van grootschalige klimaatadaptieve maatregelen. Dit kan zijn op het gebied van droogte en wateroverlast.
Voorbeelden van klimaatprojecten die kans maken op een ondersteuning van Delfland zijn:
- Voorstellen voor marketing of het verbeteren van de communicatie over water- en klimaatbewustzijn, klimaatverandering en klimaatadaptieve maatregelen waarin ook een concrete uitvoeringscomponent zit.
- Voorstellen voor het organiseren van klimaatbijeenkomsten met de VvE of bij bedrijven die bijdragen aan klimaatadaptief handelen, water- en klimaatbewustzijn, vergroenen en verblauwen van de wijk en/of bedrijventerrein, waarbij bijvoorbeeld een eerst demo locatie wordt aangelegd.
- Initiatieven voor onderzoek naar wat de effectiviteit en haalbaarheid van klimaatadaptieve maatregelen zijn in het gebied. Denk aan polderdaken of waterdoorlatende of waterbergende verharding. Denk ook aan ideeën of initiatieven om AI, Big Data, virtual reality in te zetten voor het uitvoeren van klimaatadaptieve maatregelen. Een interventie in de openbare ruimte moet onderdeel zijn van het onderzoek. Bijvoorbeeld: we leggen in deze straat polderdaken aan en in deze niet en onderzoeken wat dat doet voor het klimaat.
- Ontwikkelen van prototypes of het opschalen van bijvoorbeeld klimaatadaptieve tools, apps, producten zoals stresstesten om kwetsbaarheid van klimaatverandering in kaart te brengen, die nuttig zijn voor gebouweigenaren (woningcorporaties, vastgoedbedrijven).
- Ontwikkelen en organiseren van events, lesprogramma’s op basis-en middelbare scholen, waarbij leerlingen daadwerkelijk aan de slag gaan op hun schoolplein of in de openbare ruimte.
Als alle informatie over het initiatief is ontvangen, gaat Delfland met de initiatiefnemer in gesprek. Hierna gaat Delfland aan de slag met de beoordeling van het initiatief en beslist vervolgens of dit wordt ondersteund.
Het initiatief wordt getoetst op de volgende criteria:
a. Op welke manier het initiatief bijdraagt aan minder wateroverlast en minder droogteschade in de regio.
b. In hoeverre het initiatief praktisch uitvoerbaar en haalbaar is. Of de gevraagde bijdrage aan Delfland een redelijke ondersteuning is voor de omvang van het initiatief.
c. Het draagvlak voor het initiatief bij andere partijen en hun bijdragen hieraan.
d. Hoe vaak de initiatiefnemer een aanvraag heeft ingediend.
Je kunt je initiatief indienen via het intakeformulier (docx, 61 kB) en vervolgens mailen naar ondersteuningklimaatadaptatie@hhdelfland.nl.
Iedereen kan een aanvraag indienen voor de ondersteuning Klimaatadaptatie met Impact. Voorwaarde is wel dat het initiatief binnen het gebied van Delfland wordt uitgevoerd of impact heeft op het gebied van Delfland. Inwoners, buurtverenigingen, VvE’s en bedrijven kunnen dus meedoen. Ook gemeenten in het gebied kunnen een verzoek voor ondersteuning indienen, zolang het initiatief geen reguliere taak van de gemeente is.
De ondersteuning van Delfland kan bestaan uit het leveren van kennis, expertise en/of een financiële bijdrage. De vorm van de bijdrage hangt af van het soort initiatief, de gewenste ondersteuning, de grootschaligheid en impact, de output van het initiatief en het aantal betrokken partijen dat bijdraagt aan het initiatief. Hoe meer impact het initiatief heeft op een klimaatbestendig en waterrobuust Delfland, hoe meer ondersteuning. Het is de bedoeling dat de initiatiefnemer ook zelf middelen en capaciteit inzet om het initiatief uit te voeren.
Stap 1: invullen van het intakeformulier (docx, 61 kB) en opsturen naar ondersteuningklimaatadapatatie@hhdelfland.nl.
Stap 2: intakegesprek, Delfland nodigt je uit voor een gesprek, zodat je het initiatief verder kunt toelichten. Ook denkt Delfland mee hoe je met jouw initiatief nog meer impact kan maken om een waterrobuuste en klimaatbestendige regio te bereiken. Je kunt het intakeformulier aanpassen en aanvullen met extra informatie.
Stap 3: beoordeling door Delfland.
Stap 4: bijdragebrief. Afspraken tussen de initiatiefnemer en Delfland komen in een bijdragebrief te staan. Dit zijn afspraken over de ondersteuning van Delfland, welke prestatie(s) de initiatiefnemer moet leveren en wat de uiterste opleverdatum is van het initiatief. Bij ‘prestatie(s)’ kun je denken aan het sturen van foto’s van het eindresultaat zodat anderen jouw mooie voorbeeld kunnen volgen. De uiterste opleverdatum geef je zelf aan in het formulier. Als er onverwacht meer tijd nodig is, kun je gewoon uitstel aanvragen. Wij snappen dat het niet altijd loopt zoals gepland.
Stap 5: monitoring. De initiatiefnemer gaat aan de slag met de uitvoering van het initiatief, eventueel met andere partijen en (ondersteuning van) Delfland. Tijdens de uitvoering houdt de initiatiefnemer Delfland op de hoogte van de voortgang van het initiatief. Als onderdelen van het initiatief, de impact of tussentijds dingen wijzigen informeert de initiatiefnemer Delfland hierover.
Stap 6: communicatie. Wanneer buren, vrienden en familie zien wat voor gaaf initiatief jij voor elkaar hebt gekregen in de wijk, willen zij misschien ook wel iets doen voor hun wijk. Als iedereen een stukje doet, woont iedereen straks in een straat zonder grote plassen bij veel regen en zonder geel gras en dode bomen als er lange tijd geen regen valt. Dan woont iedereen in een mooie, groene straat. Delfland vraagt daarom aan jou als initiatiefnemer dat je foto’s en eventueel filmpjes maakt van jouw initiatief en die deelt met Delfland en met jouw buren, vrienden en familie.