Extreem weer
Wateroverlast en schade
Bij extreem weer horen hevige regenbuien en lange periodes van droogte. Regen kan zorgen voor wateroverlast in steden omdat het water niet weg kan. Maar ook voor schade aan landbouwgrond, waardoor oogsten kunnen mislukken. Langdurige droogte kan negatieve gevolgen hebben voor de waterveiligheid en – kwaliteit. Als de grondwaterstand daalt heeft dat gevolgen voor de bodemdaling, wat verzakkingen kan veroorzaken.
Landbouw en natuur
Langdurige droogte en de lage waterstanden zorgen voor een uitzonderlijke situatie in Nederland. De boeren beginnen het volgende groeiseizoen waarschijnlijk met een watertekort. En de natuur lijdt onder de droogte. Ook kan droogte effect hebben op de kleilagen in de bodem. Deze mogelijke effecten van de droogte op kleilagen van dijken zijn niet nieuw voor de waterschappen en de waterschappen zijn er dan ook alert op. Wanneer er weer meer regen valt, herstellen de kleilagen weer.
De waterschappen hebben de afgelopen jaren veel gedaan om beter in te kunnen spelen op extreme weersituaties. Door meer vooruit te plannen en onderlinge afstemming kunnen de waterschappen sneller en beter ingrijpen dan voorheen. In tijden van droogte gaat het om goed verdelen van het beschikbare zoetwater. En meer waterbergingsgebieden zorgen voor de opvang van regen tijdens hevige piekbuien. Maar klimaatverandering maakt ons er alert op dat er meer inzet nodig gaat zijn om de komende jaren droge voeten te houden. Daarom zoeken we actief de samenwerking met gemeenten en provincies. Dit gebeurt onder meer met het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie.