Week van Ons Water voorjaar 2025


Twee weken in mei vol leuke en leerzame wateractiviteiten in heel Nederland – én natuurlijk in het gebied van Delfland. Neem een kijkje bij het Keringhuis, het bezoekerscentrum bij de Maeslantkering in Hoek van Holland. Of plan een bezoek aan Madurodam, waar je een werkend miniatuurgemaal van het hoogheemraadschap kunt bewonderen. De Week van Ons Water duurt van zaterdag 26 april tot en met zondag 11 mei 2025.

Thema Schoon Water

Dit voorjaar staat de Week van ons Water in het teken van Schoon Water. Wat is eigenlijk schoon water? En wat doet Delfland om dat te behouden? Dat doet het hoogheemraadschap door het zuiveren van afvalwater, maar ook aan het schoonhouden van het water in vaarten en sloten.

Tijdens de Week van Ons Water nemen we je mee in de wondere wereld van het water. Bewonder de tentoonstelling Wij & Water in de hal van het Gemeenlandshuis in Delft. Liever iets anders? Kies dan voor een presentatie van een van onze collega’s, gevolgd door een rondleiding door het historische Gemeenlandshuis.

Waterdiertjes zoeken

Bij duurzaamheidscentrum De Papaver in Delft kun je in de meivakantie nóg meer ontdekken. In het Papaver Natuurlab duik je op 1 mei de (W)OnderWaterWereld in! Vlak bij De Papaver mag je met een schepnet zelf op ontdekkingstocht in de sloot. Wat leeft er allemaal onder water? Ontdek het zelf! Meer informatie over deze activiteiten vind je op papaverdelft.nl.

Wil je de natuur een handje helpen, of ben je gewoon nieuwsgierig naar het leven onder water bij jou in de buurt? Kijk dan eens op waterdiertjes.nl. Pak een schepnet en een bakje en ga op onderzoek uit bij een sloot bij jou in de buurt. Je vondsten kun je doorgeven aan wetenschappers, natuurbeschermers en waterbeheerders. Ondertussen ontdek je meteen hoe schoon jouw sloot is!

Waterwerken ontdekken

In het Keringhuis in Hoek van Holland leer je alles over hoe we ons land beschermen tegen overstromingen. Je krijgt een kijkje achter de schermen en ontdekt de werking van de indrukwekkende Maeslantkering van Rijkswaterstaat.

Waterbeheer op kleine schaal ervaren? Dat kan in Madurodam in Den Haag! Hier zie je een miniatuurgemaal van het hoogheemraadschap in werking. Wist je dat daar ook de kleinste afvalwaterzuivering van Nederland te vinden is?

Een kijkje in afvalwaterzuiveringsinstallatie

Zin in een uniek kijkje achter de schermen? Pak je laptop, tablet of telefoon erbij en ontdek de online serie Van Plas tot Plas. We laten je zien hoe afvalwater – van het doorspoelen in wc of douche – wordt gezuiverd op een afvalwaterzuiveringsinstallatie, voordat het weer veilig terugkeert naar de natuur. Perfect voor een regenachtige dag!

Activiteiten in de Week van Ons Water

Datum

Activiteit

Tijd

Dagelijks van 29 april t/m 9 mei

Tentoonstelling Wij & Water

9:00 - 17:00

Een unieke kans om de bioscoopfilm 'Nederland onderwater' te kijken in combinatie met een rondleiding op het Keringhuis

Kijk op www.keringhuis.nl/plan-je-bezoek

30 april

Presentatie Schoon Water en rondleiding  Gemeenlandshuis

maximaal aantal deelnemers 40

11:00 - 12:00

Aanmelden niet nodig (laat wel weten, via [email protected]  als je met een grote groep wil komen)

1 mei

Papaver Natuurlab: (W)OnderWaterWereld

14:00 - 16:00.

De Papaver

9 mei

Gastles op basisschool Maassluis 'de reis van het afvalwater' door Robert Tieman

Water en wateroverlast

De Week van Ons Water wordt twee keer per jaar georganiseerd. Tijdens de voorjaarseditie draait alles om (voldoende) schoon water en het gebruik van water in en om het huis. In het najaar ligt de nadruk op bescherming tegen het water en het voorkomen van wateroverlast.

De Week van Ons Water is een initiatief van Ons Water, een samenwerkingsverband van waterschappen, waterbedrijven, watermusea, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Unie van Waterschappen, Vewin, VNG en IPO. Samen willen deze organisaties Nederlanders bewust maken van het feit dat schoon, veilig en voldoende water niet vanzelfsprekend is.