Koplopergroep gaat samenwerking aan om voor meer grip op rioolwaterlozingen bij bedrijven
Vrijdag 31 januari ondertekenden de gemeenten Rotterdam en Gouda, provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Delfland en de omgevingsdiensten DCMR Rijnmond, Midden-Holland en Zuid-Holland Zuid als eerste van een groep koplopers een convenant om meer grip te krijgen op indirecte afvalwaterlozingen bij bedrijven. De overheden zien dat er nog veel moet gebeuren om de waterkwaliteit te verbeteren en delen de ambitie om hierin beter samenwerken onderling én met bedrijven.
Arne Weverling, gedeputeerde bij de provincie Zuid-Holland: “Schoon water is essentieel voor drinkwater, gezondheid, industrie, natuur en landbouw. Maar de waterkwaliteit in onze provincie is niet op orde. Een belangrijke factor om vervuiling tegen te gaan is het verbeteren van grip op indirecte lozingen. Via indirecte lozingen kunnen namelijk veel schadelijke stoffen in het water terecht komen. Om dit beter aan te pakken, is samenwerking in de hele afvalwaterketen nodig.”
Doel van het convenant
De focus ligt op het beter benutten van kennis en inzet, zoals het delen van menskracht en het stroomlijnen van werkprocessen. Op basis van een gezamenlijke probleemanalyse en praktijkervaringen is een plan van aanpak opgesteld. Het doel is om vóór eind 2027 alle risicovolle lozingen te beoordelen en waar nodig aan te passen.
“Dit convenant sluit aan bij de landelijke ontwikkelingen rondom het versterken van het VTH-stelsel (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving). De waterschappen hebben een grote verantwoordelijkheid. Uit de resultaten van een grootschalige pilot elders in het land vorig jaar, is gebleken dat de indirecte lozingen niet goed geregeld zijn. Waterzuiveringsinstallaties kunnen veel, maar de installaties zijn niet ontworpen om alles eruit te halen wat niet in het riool thuishoort. Het aansluiten bij dit convenant is een stap voorwaarts in het verbeteren van de waterkwaliteit." Aldus Hoogheemraad Robert Tieman (Hoogheemraadschap van Delfland)
Wat zijn indirecte lozingen?
Indirecte lozingen zijn stoffen die via het riool in het water komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als bedrijven afvalwater met chemische stoffen of andere vervuiling lozen op het riool. Het rioolwater komt daarna bij een waterzuiveringsinstallatie terecht, waar het wordt schoongemaakt, echter niet alle vervuiling kan worden verwijderd, zodat deze vervuiling in het water terecht komt. Bedrijven moeten zich daarom bij deze indirecte lozingen aan regels houden.
Wie doen er mee aan deze samenwerking?
De koplopergroep bestaat uit een 17-tal partijen met vertegenwoordigers van gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat, omgevingsdiensten en de provincie Zuid-Holland. Vanuit deze groep koplopers tekenen nu de eerste deelnemers het convenant. De overige koplopers volgen op korte termijn. De provincie Zuid-Holland stimuleert ook andere ketenpartijen met een rol in de aanpak op indirecte lozingen zich aan te sluiten bij de samenwerking.