Voorkeur zuiveringstechniek nieuwe afvalwaterzuivering Vergulde Hand

19 februari 2025

Het college van Delfland heeft een voorkeur uitgesproken voor de zuiveringstechniek voor de nieuwe afvalwaterzuivering Vergulde Hand: modified University of Cape Town (mUCT) met membranen. Dit voorkeursalternatief van het college wordt voorgelegd aan het algemeen bestuur van Delfland. Zij nemen hier op 10 april een besluit over.

Vier kansrijke zuiveringstechnieken

In 2027 gaat Delfland een nieuwe waterzuivering bouwen in Vlaardingen. De zuivering is nodig omdat de huidige zuiveringsinstallatie te klein is. Het aantal inwoners in de regio blijft groeien. Dat betekent meer afvalwater om te zuiveren. Het afvalwater moeten we ook schoner maken zodat het voldoet aan strengere Europese wetgeving.

Daarom heeft Delfland de afgelopen periode vier verschillende alternatieven voor de zuiveringstechniek uitgewerkt en integraal beoordeeld:

  • Modified University of Cape Town (mUCT) met slibscheiding door nabezinktanks.

Dit is de zuiveringstechniek die nu ook op de Groote Lucht gebruikt wordt.

  • Modified University of Cape Town (mUCT) met slibscheiding door membranen.

Bij deze techniek wordt in plaats van nabezinktanks een membraan gebruikt om het slib van het gezuiverde water te scheiden.

  • AB+-systeem.

Hierbij wordt in de eerste trap van de zuivering (de A-trap) zoveel mogelijk koolstof afgevangen waarmee bijvoorbeeld groen-gas opgewekt kan worden.

  • Aeroob korrelslibsysteem.

In dit systeem wordt het afvalwater in batches verwerkt en vindt in elke reactor het hele zuiveringsproces plaats. Bij de huidige techniek vindt het zuiveringsproces achter elkaar plaats in verschillende tanks.

Beoordeling alternatieven

In april 2024 heeft het bestuur van Delfland uitgangspunten en een beoordelingskader vastgesteld met 25 verschillende criteria. De hoofdcriteria daarbij zijn: betrouwbaarheid en kosten, duurzaamheid, veilige werkplek en milieu en omgeving. Dit is uitgewerkt in een beoordelingsmethodiek om in beeld te brengen hoe de alternatieven scoren op de verschillende criteria. Zo kunnen de vier alternatieven integraal met elkaar vergeleken worden.

Het voorkeursalternatief is gekozen omdat het beter scoorde op: de kwaliteit van het gezuiverde afvalwater, de effecten op het klimaat, enkele milieueffecten (zoals geur) en het onderhoud. Ook scoorde het als één van de beste op criteria zoals grondstoffengebruik en -verbruik.

Een aandachtspunt van de mUCT met membranen is het energieverbruik. Hierop scoort het alternatief relatief minder goed. Daarom wordt onderzocht of dit verbeterd kan worden.

Vervolgstappen

Over het voorkeursalternatief wordt in de vergadering van het algemeen bestuur op 10 april een besluit genomen. Het voorkeursalternatief dient als basis voor de onderbouwing van de wijziging van het omgevingsplan door de gemeente Vlaardingen.