Delfland wil uitbreiding maatregelen tegen wateroverlast
Op 10 april aanstaande wil het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland een besluit gaan nemen over een voorgenomen aanpassing van de Waterschapsverordening (WSV). De nieuwe verordening verplicht nu ook bedrijven zoals de glastuinbouw te zorgen voor watercompensatie als de hoeveelheid verhardoppervlak toeneemt. Dit is een uitbreiding op de huidige verordening waar dit al voor andere sectoren verplicht is.
Waarom deze wijziging?
Het hoogheemraadschap wil dit doen omdat het beheergebied dichtbevolkt is en veel verharding kent. Hierdoor kan water bij hevige regenval niet de bodem inzakken, waardoor het snel naar een sloot of vaart stroomt. Dit kan leiden tot wateroverlast in lagergelegen gebieden. Ook komen in onze regio hevige buien steeds vaker voor die, in de toekomst naar verwachting verder zullen toenemen en ook heviger zullen zijn.
Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt benadrukt dat het gebied van Delfland erg kwetsbaar is voor wateroverlast. "We willen dat onze regio toekomstbestendig wordt ingericht. Verdere verharding mag niet leiden tot een grotere kans op wateroverlast. Zo houden we ons gebied aantrekkelijk voor bestaande en nieuwe bedrijven én veilig en leefbaar voor zoveel mogelijk inwoners."
![Overzicht toename verharding in 120 jaar in het beheergebied van Delfland](/publish/pages/5128/172px/bebouwing_in_de_loop_van_tijd.jpg)
Overgangsregeling voor initiatiefnemers
Op basis van ontvangen reacties tijdens de terinzagelegging heeft Delfland een overgangsregeling toegevoegd aan de WSV. Het hoogheemraadschap begrijpt dat de beschikbare ruimte in zijn gebied schaars is en wil initiatiefnemers ondersteunen die al concrete plannen voor verhardingsactiviteiten hadden, maar geen rekening konden houden met de vergunningplicht voor extra verharding bij bedrijventerreinen en glastuinbouw.
Hoe werkt de overgangsregeling?
Binnen de overgangsregeling blijft een vergunning verplicht. Echter, als een initiatiefnemer kan aantonen dat hij de afgelopen vijf jaar vóór inwerkingtreding van de regeling, een concreet plan had, dan is compensatie niet nodig. Het mag natuurlijk altijd. Een initiatiefnemer moet wel concrete plannen kunnen laten zien. Dit kan bijvoorbeeld met een verleende omgevingsvergunning, subsidie of een koopovereenkomst uit die periode.
Bij de beoordeling van het beroep op de overgangsregeling worden alle aaneengesloten percelen meegenomen die deel uitmaken van het plan. Hierbij is het niet relevant wanneer de grond is aangekocht, of er al voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, of hoe lang de grond braak heeft gelegen.
Meer mogelijkheden in de vernieuwde Richtlijn Compensatie Verharding
Eerder dit jaar heeft Delfland ook de ‘Richtlijn Compensatie Verharding’ vernieuwd. Hierin staan de mogelijke maatregelen voor compensatie. De nieuwe richtlijn biedt extra compensatiemogelijkheden zoals bijvoorbeeld:
- Het creëren van oppervlaktewater
- In zelfstandig legende bassins of silo's
- Het opvangen en opslaan van regenwater onder een parkeerplaats
Andere oplossingen kunnen ook, mits deze hetzelfde effect hebben. Deze maatregelen verkleinen de kans op overstromingen van sloten en dragen bij aan het beperken van andere klimaatuitdagingen, zoals droogte en hittestress. Voorheen lag de nadruk bij compensatiemaatregelen op het graven van sloten om het wateroppervlak te vergroten. Omdat ruimte steeds schaarser wordt, is dit niet altijd meer haalbaar.
Delfland gebruikt een slimme rekentool
Om te bepalen hoeveel water gecompenseerd moet worden bij nieuwe verharding, gebruikt Delfland een rekentool. Deze tool houdt rekening met locatie-specifieke eigenschappen, zoals:
- De werking van het lokale watersysteem
- De hoogte van het perceel ten opzichte van het waterpeil
- De hoeveelheid extra verharding
Het doel is dat het waterpeil bij hevige regenval niet hoger stijgt dan in de huidige situatie, ook met extra bebouwing. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de toenemende kans op zware buien in de toekomst.
Maatwerk en overleg
Elke locatie is uniek en biedt verschillende mogelijkheden voor compensatie. Daarom kunnen initiatiefnemers bij hun vergunningaanvraag altijd in gesprek met Delfland om samen naar de meest geschikte alternatieven te kijken. Het Hoogheemraadschap van Delfland) organiseert binnenkort in overleg met de plaatselijke afvaardiging van Glastuinbouw een informatiebijeenkomst voor eigenaren van glastuinbouwbedrijven. Daarnaast spreekt Delfland ook met individuele tuinders.
Meer informatie over de Waterschapsverordening (WSV), de overgangsregeling en de Richtlijn Compensatie Verharding is te vinden op de pagina Waterschapsverordening.