Aanslagen waterschapsbelasting komen er weer aan
Binnenkort valt bij iedereen de aanslag voor de gemeente- en de waterschapsbelasting weer op de mat. Dit verzorgt de Regionale Belasting groep (RBG) voor ons als waterschap. Inwoners woonachtig in het gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland ontvangen vanaf februari 2025 de aanslag met informatie over welke soort waterschapsbelasting zij moeten betalen en de hoogte van dat bedrag. Met het belastinggeld betaalt Delfland het werk voor stevige dijken, droge voeten en schoon water.
Om het gebied van Delfland ook in de toekomst veilig en leefbaar te houden, moet er nu geïnvesteerd worden. Delfland staat namelijk voor grote uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit en extremer weer. In totaal stijgt de waterschapsbelasting voor 2025 licht: met ongeveer 2,9%.
Peter Ouwendijk, Hoogheemraad voor waterveiligheid en financiën: “Wij willen de lasten van burgers en bedrijven het liefst niet verhogen. Maar als waterschap staan we voor grote uitdagingen zoals het verbeteren van de waterkwaliteit en toenemende weersextremen. We willen toekomstbestendig blijven werken om ons gebied veilig en leefbaar te houden. Daarvoor moeten we maatregelen treffen die geld kosten, zoals bijvoorbeeld extra bergingslocaties voor te veel regenwater. Dat kan helaas niet zonder de tarieven te verhogen.”
Wat betekent deze stijging in de praktijk
De waterschapsbelasting is vaak een groot bedrag dat is opgedeeld in watersysteemheffing en zuiveringsheffing. Dat leggen we uit in onze flyer. (pdf, 1.3 MB) Bij Delfland gaat de belasting voor een huishouden van twee of meer personen met een eigen woning van circa 500.000 euro bijvoorbeeld met ongeveer 20 euro omhoog. Een alleenstaande huurder betaalt in 2025 ongeveer 3 euro extra belasting. Voor de zuiveringsheffing geldt dat, door de dalende energieprijzen, de energieopslag met ongeveer 4 euro per zuiveringseenheid daalt.
Delfland ontvangt geen geld van het Rijk, maar heft belasting bij de burgers en bedrijven binnen het werkgebied. Iedereen die belang heeft bij het werk van het waterschap, betaalt mee.
Hoeveel waterbelasting je precies betaalt, hangt af van je eigen persoonlijke situatie
Die situatie hangt ervan af of je een huis huurt of hebt gekocht en ook de grootte van het huishouden. Daarnaast bepaalt ook de waarde van een koophuis of bedrijfspand, de hoeveelheid grond die iemand bezit en het soort grondgebruik (bijvoorbeeld agrarisch of glastuinbouw), het uiteindelijke belastingtarief. Alle rekenvoorbeelden zijn te bekijken op een speciale tarievenpagina op onze website.
Twee soorten heffingen: watersysteemheffing en zuiveringsheffing
De waterschapsbelasting bestaat uit twee heffingen: de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing. De watersysteemheffing is voor het onderhouden van dijken, gemalen en stuwen en het onderhouden van sloten en vaarten. Het zuiveren van ons rioolwater wordt betaald uit de zuiveringsheffing.
Samenwerking Regionale Belasting Groep
De aanslagen worden verspreid over het jaar verstuurd. Dit gebeurt nu zoveel mogelijk digitaal maar ook nog steeds per post. Het innen van de waterschapsbelasting gebeurt door de RBG: de Regionale Belasting Groep. De RBG is gespecialiseerd in het heffen van lokale belastingen voor gemeenten en waterschappen. De RBG verstuurt de aanslagen namens Delfland, via de post maar vooral digitaal via mijnoverheid.nl.
Vragen of meer weten?
Meer informatie over waterschapsbelasting en de tarieven vind je op www.hhdelfland.nl/belastingen.Voor vragen over de aanslag kun je terecht bij de RBG, via www.derbg.nl(opent in nieuw venster) of (088) 291 10 00.