Weer hoge normoverschrijdingen gewasbeschermingsmiddelen
In de periode eind februari en begin maart 2025 heeft het Hoogheemraadschap van Delfland opnieuw zeer hoge normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen gemeten. De overschrijdingen vonden plaats bij meetpunten in de Oude Lierpolder in De Lier, de Oude Polder van Pijnacker en bij een tijdelijk meetpunt bij de waterberging Kraaiennest in Midden-Delfland.
Het gaat om overschrijdingen van meer dan honderd keer de toegestane norm. In de Oude Lierpolder zelfs meer dan 300 keer de norm. Hier zijn, na extra controles in het gebied, voorwaardelijke boetes opgelegd en processen-verbaal opgemaakt. De gevonden stoffen zijn esfenvaleraat en cypermethrin. Dat zijn toegestane stoffen die niet zijn te herleiden tot één bepaalde teeltsoort, maar een combinatie van deze stoffen is ook in 2024 al veelvuldig door Delfland aangetroffen. De mogelijke herkomst van deze stoffen wordt onderzocht.
Eerder dit jaar en afgelopen najaar zijn ook op verschillende plekken hoge normoverschrijdingen geconstateerd. In periodes rondom teeltwissels ziet Delfland duidelijke pieken in aantallen normoverschrijdingen.
Milieudelicten
In de Oude Lierpolder zijn vorige week, na analyse van aangetroffen stoffen in relatie tot teeltgroepen, een aantal bedrijven bezocht door surveillanten van Delfland. Bij twee sierteeltbedrijven in De Lier zijn ter plaatse lozingen van drainwater (voedingswater) geconstateerd. Het betrof lozingen zonder zuivering, rechtstreeks op het oppervlaktewater. Drainwater mag alleen onder voorwaarden (o.a. na zuivering) worden geloosd op het riool en niet worden geloosd op de sloot. Het lozen van afvalwater op oppervlaktewater is een milieudelict.
De risicogestuurde aanpak is een belangrijke pijler in onze aanpak van toezicht en handhaving in de glastuinbouw. We houden intensiever toezicht en handhaven strenger in de polders waar eerder vervuiling is geconstateerd. Deze aanpak heeft nu geleid tot het achterhalen van deze daders. Dit jaar hebben zijn nu al 19 processen-verbalen opgemaakt, meer dan in heel 2024.
Tegen beide bedrijven zal bestuursrechtelijk worden opgetreden door het opleggen van een last onder dwangsom, een tijdelijke boete onder voorwaarde dat de bedrijven de lozing stoppen. De eigenaren van de bedrijven zijn gevraagd een verklaring af te leggen, door opsporingsambtenaren van Delfland wordt in beide gevallen proces-verbaal opgemaakt. Deze stukken worden vervolgens naar het Openbaar Ministerie gestuurd.
Strenger toezicht
Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt onderstreepte tijdens de vergadering van het algemeen bestuur op 10 april dat hij niets liever wil dan de pakkans bij overtredingen verder verhogen. Delfland zet zich actief in voor het verbeteren van de waterkwaliteit, onder andere door een uitgebreid meetnetwerk, extra handhavingscapaciteit en innovatieve opsporingstechnieken. De glastuinbouw is verantwoordelijk voor het merendeel van de vervuiling met gewasbeschermingsmiddelen in ons gebied. Daarom spreekt Delfland telers aan op hun plicht om schoon en verantwoord te ondernemen.
Delfland treedt hard op tegen lozingen in het water. Uit de Verantwoordingsrapportage Toezicht en Handhaving 2024 blijkt ook dat medewerkers van Delfland afgelopen jaar 324 controles in de glastuinbouw hebben uitgevoerd. De meeste daarvan (183) vonden plaats in de polders waar eerder vervuiling is geconstateerd.