Waterzicht 009: Elsemiek de Borst lezing: een inspirerend klimaatgesprek met leerlingen
"Woensdag 9 april was een bijzondere dag voor mij. Ik krijg altijd energie als ik met jonge mensen over grote maatschappelijke thema’s mag praten. Dit keer sprak ik met leerlingen van het Segbroek College in Den Haag, waar de jaarlijkse Elsemiek de Borst lezing plaatsvond," schrijft dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt in het negende deel van zijn blogreeks 'Waterzicht'.
"Deze lezing wordt jaarlijks gehouden ter nagedachtenis aan Elsemiek, die als leerling van het Segbroek College veel te jong om het leven kwam bij de MH17-ramp, nu bijna elf jaar geleden. Ik hield de lezing voor leerlingen uit 5 VWO, in aanwezigheid van Elsemieks vader."
Lezing over zeespiegelstijging
"Als onderwerp voor de lezing koos ik ‘klimaatverandering’, en in het bijzonder ‘zeespiegelstijging’. Een onderwerp dat nu actueel is en dat ook in de komende decennia zal blijven. Het is goed mogelijk dat de zeespiegel tegen het einde van deze eeuw een meter hoger zal zijn. Dat stelt ons voor grote uitdagingen, zeker op plekken waar we te maken hebben met harde waterkeringen zoals dijken. Dijken zullen uiteindelijk verhoogd en verbreed moeten worden – ingrijpende beslissingen in een dichtbevolkt land als het onze, waar vaak vlak bij of zelfs bovenop dijken is gebouwd."
"Als hoogheemraadschap van Delfland hebben we inmiddels onderzoek gedaan naar de gevolgen van een zeespiegelstijging van één tot drie meter. Samen met de gemeente Den Haag onderzoeken we nu welke aanpassingen nodig zijn om de veiligheid in ons gebied te blijven waarborgen."
Inspirerend gesprek met leerlingen
"Ook tijdens de lezing kwam deze urgentie duidelijk naar voren. De aardrijkskundeleraar van het Segbroek College, Martin Bakker, had de leerlingen uitstekend voorbereid op mijn verhaal. Zij stelden me allerlei scherpe vragen. Over mondiale en nationale klimaatrechtvaardigheid. Over hun zorgen of er in deze tijd van geopolitieke spanningen nog wel voldoende ambitie overblijft om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verlagen. En over hoe lang we nog veilig in onze delta kunnen blijven wonen."
"Ik vind het steeds weer inspirerend om hierover in gesprek te gaan met jongeren. Ook mooi om te merken: bij een aantal leerlingen was duidelijk interesse gewekt om later bij de waterschappen aan de slag te gaan."
Jongeren delen klimaatvisie op Nederland
"Na de vraag-en-antwoord-sessie presenteerden enkele leerlingen hun visie op hoe Nederland moet omgaan met klimaatverandering. Ik vond het indrukwekkend hoe zij verbanden legden tussen de verschillende uitdagingen: zoetwatertekorten, verzilting, extreme neerslag, hittestress, zeespiegelstijging en bodemdaling."
"Ik zeg vaak dat Nederlanders zich te weinig bewust zijn van de wateruitdagingen die aangepakt moeten worden om ook in de toekomst goed te kunnen leven in onze delta. Met een groter waterbewustzijn groeit ook het besef dat inwoners zelf een bijdrage kunnen leveren aan oplossingen. De leerlingen van het Segbroek College hebben laten zien dat het met hun waterbewustzijn wel goed zit. En dat verdient een grote pluim."
Veel dank aan Tjerk de Blok, conrector van het Segbroek College, en Martin Bakker, aardrijkskundeleraar van het Segbroek College, voor de organisatie!
Over Waterzicht
Als dijkgraaf is Piet-Hein Daverveldt hét gezicht van ons hoogheemraadschap. Met ‘Waterzicht’, een serie blogs, vertelt hij in woord en beeld over zijn werk en zijn overpeinzingen.