Het voorjaar van 2025 start droog
In de afgelopen twee jaar heeft het in onze regio heel veel geregend. Iedereen heeft dat gemerkt. Kelders stonden vaak onder water, boeren hadden natte velden en onze pompen moesten hard werken om al het water naar de zee te pompen. Maar in de afgelopen twee maanden heeft het juist heel weinig geregend. Deze maart was de droogste ooit. Ook komt er minder water via de grote rivieren ons land binnen. Dit komt door de lage waterstand in de Bodensee in Duitsland, waar onze rivieren veel water van krijgen. Deze winter is daar minder sneeuw gevallen. Dat merken we nu in Delfland.
Het blijft de komende tijd droog
Naar verwachting valt er de komende periode geen of weinig regen. De huidige droge periode maakt dat we nu al zoetwater vanuit het Brielse Meer nodig hebben. Normaal doen we dit pas vanaf de zomerperiode. We doen dit om het water in onze watergangen op peil te houden en verzilting tegen te gaan. Zo blijft ons watersysteem gezond. Ook kan het grondwaterpeil dalen. Hier bereiden we ons op voor door in natte periodes zoveel mogelijk water vast te houden.
Of we last krijgen van echte droogte, hangt af van de hoeveelheid water die via de grote rivieren komt, de regenval en de verdamping. De natuur is nu nog niet helemaal in bloei en de bomen hebben nog geen bladeren. Daarom verdampt er nu weinig water via planten. Zodra de natuur begint te groeien en bloeien en de temperatuur stijgt, zal de verdamping toenemen.
Door de klimaatverandering vaker weerextremen
De afgelopen twee jaar hebben we vooral geprobeerd wateroverlast te voorkomen. Dit jaar begint echter erg droog. We zien dat naast wateroverlast periodes van droogte steeds vaker voorkomen. Tegelijkertijd blijft de vraag naar zoetwater stijgen door meer bedrijven, meer inwoners en ander gebruik van grond- en oppervlaktewater. Hierdoor komt de zoetwatervoorziening onder druk te staan.
Delfland blijft werken aan een goede zoetwatervoorziening, maar het is mogelijk dat er periodes komen waarin er niet genoeg zoetwater is. Dan moet de landelijke verdringingsreeks worden toegepast. Dit kan betekenen dat Delfland maatregelen moet nemen, zoals schutbeperkingen of volledige stremming voor scheepvaart. Daarom is het belangrijk dat overheden, bedrijven, organisaties en inwoners zich voorbereiden op situaties met onvoldoende zoetwater. De vraag naar zoet oppervlaktewater moet omlaag, vooral in droge periodes. Er moet meer water worden bespaard, slimme oplossingen gevonden worden om verzilting tegen te gaan en bedrijfscontinuïteit te waarborgen, en in natte tijden moet meer regenwater worden opgevangen.
Water opvangen, vasthouden en hergebruiken
Bij het vasthouden van water in tijden van droogte kan iedereen helpen. Als er regen valt, moet het de kans krijgen om de bodem in te trekken. In Delfland is dat erg lastig, omdat er overal wel wegen liggen en gebouwen staan. Door bijvoorbeeld de tegels uit je tuin of langs je gevel te vervangen voor groen, maak jij al meer ruimte voor water. Er zijn nog veel meer acties die je kunt ondernemen, groot of klein, als grondbezitter. Kijk daarvoor op www.klimaatkrachtig.nl/tips.