Delflandse baggerdriehoek legt duurzaam depot aan in Naaldwijk

17 april 2025

In Naaldwijk wordt momenteel hard gewerkt aan een weilanddepot voor bagger uit de sloten en vaarten in de omgeving. Dit project laat de kracht zien van de 'baggerdriehoek' - de samenwerking tussen het Hoogheemraadschap van Delfland, vijf aannemers (Baars Aannemerij, De Heer land en water, Growepa, Van der Lee in Bruchem en Verboon Maasland) en Grondbank GMG.

Het braakliggende stuk grond aan de Baakwoning, op de hoek met de Poelkade, wordt momenteel opgehoogd met bagger uit de sloten en vaarten van Delfland. Grote bassins zijn uit de grond opgetrokken en vrachtwagens, waaronder een elektrische, lossen hun vracht. De bagger wordt gescheiden van het water, dat vervolgens wordt overgepompt naar andere bassins.

"Dit project laat precies zien waar we naartoe willen met onze duurzaamheidsambities," vertelt Jorg Willems, manager onderhoud bij Delfland. "We halen jaarlijks zo'n 150.000 kubieke meter bagger uit onze watergangen - vergelijkbaar met 43 voetbalvelden bedekt met een halve meter bagger. Door deze lokaal te verwerken, verminderen we transportafstanden en daarmee de CO2-uitstoot."

Win-win situatie

Het weilanddepot in Naaldwijk is een win-win situatie. De perceeleigenaar krijgt een opgehoogd stuk grond en tegelijkertijd hoeft de bagger niet over lange afstanden te worden vervoerd. De toevoer van bagger ligt vanaf 15 maart tijdelijk stil, om broedende vogels de rust te gunnen. Na het broedseizoen gaat het werk weer verder.

De verwachting is dat binnen drie jaar het weiland volledig is opgehoogd, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zodra alle bagger genoeg is gedroogd, wordt het weiland geëgaliseerd en is het ongeveer dertig centimeter hoger.

Duurzame ambities

De samenwerking in de 'baggerdriehoek' is een uitvloeisel van de achtjarige raamovereenkomst die Delfland in oktober 2023 sloot met vijf aannemers: Baars Aannemerij, De Heer land en water, Growepa, Van der Lee in Bruchem en Verboon Maasland. Deze aannemers hebben op hun beurt Grondbank GMG gecontracteerd om de baggerafzet te verwerken. In deze driehoek is Delfland de opdrachtgever, de aannemers zijn de uitvoerende partij en Grondbank GMG is partner van de aannemers voor de verwerking van baggerspecie.

Deze samenwerking is in het leven geroepen met de ambitie om de uitstoot van emissies (CO2, stikstof, fijnstof) te verminderen en schone bagger zo veel mogelijk te hergebruiken. "In 2025 willen we dat 25% van de schone bagger binnen het Delfland blijft, en in 2030 willen we dit verhogen naar 75%," aldus Willems. "Het lokaal toepassen van bagger vermindert de CO₂- en fijnstof uitstoot aanzienlijk."

Oproep aan perceeleigenaren

Het waterschap is altijd op zoek naar nieuwe locaties voor depots. Perceeleigenaren die geïnteresseerd zijn in het ophogen van hun grond met bagger, kunnen zo bijdragen aan het duurzaam en circulair verwerken van bagger.

Naast een opgehoogd perceel, dat minder gevoelig is voor wateroverlast, ontvangt de perceeleigenaar in de meeste gevallen een financiële tegemoetkoming per kubieke meter. Neem contact op met het Service Punt van Delfland om de mogelijkheden te bespreken.