Delfland kiest zuiveringstechniek voor nieuwe afvalwaterzuivering Vergulde Hand in Vlaardingen
Voor de nieuw te bouwen afvalwaterzuivering Vergulde Hand heeft het Hoogheemraadschap van Delfland een zuiveringstechniek gekozen. Op 10 april koos het algemeen bestuur voor de zuiveringstechniek ‘Modified University of Cape Town (mUCT) met slibscheiding door membranen’.
Deze techniek komt als beste uit de bus en scoort het beste op onder andere kwaliteit van het water, onderhoudbaarheid en effecten op het milieu, zoals geur. De nieuwe zuivering kan hiermee het groeiend aantal inwoners aan en voldoet aan de toekomstige, strengere eisen voor waterkwaliteit.
Hoogheemraad Robert Tieman:
"Met deze keuze investeren we in een robuuste, toekomstbestendige installatie die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst. We maken het water schoner, verkleinen onze milieubelasting en houden rekening met de leefomgeving."
Onderzoek en beoordeling zuiveringstechnieken
Delfland heeft samen met twee ingenieursbureaus vier verschillende zuiveringstechnieken onderzocht en afgewogen.
- Als eerste de Modified University of Cape Town (mUCT) met slibscheiding door nabezinktanks. Dit is de zuiveringstechniek die Delfland nu gebruikt op de huidige afvalwaterzuivering De Groote Lucht in Vlaardingen.
- Ten tweede de Modified University of Cape Town (mUCT)met slibscheiding door membranen. Bij deze techniek wordt in plaats van nabezinktanks een membraan gebruikt om het slib van het gezuiverde water te scheiden.
- Als derde het AB+-systeem. Hierbij wordt in de eerste trap van de zuivering (de A-trap) zoveel mogelijk koolstof afgevangen, waarmee bijvoorbeeld groen gas kan worden opgewekt.
- En tot slot het Aeroob korrelslibsysteem. In dit systeem wordt het afvalwater in ‘batches’ verwerkt en vindt het volledige zuiveringsproces binnen elke reactor plaats. Dit is anders dan de huidige techniek en die van de andere drie technieken; daarbij verloopt het zuiveringsproces in een doorlopend proces in verschillende tanks achter elkaar.
De mUCT-techniek met membranen scoort het beste
Deze vier zuiveringstechnieken zijn integraal beoordeeld op criteria, waaronder kwaliteit van het water, kosten, onderhoudbaarheid, veiligheid, klimaatimpact, geur, geluid, en andere effecten op het milieu. De gekozen mUCT-techniek met membranen scoorde hierbij het best en veroorzaakt bijvoorbeeld beduidend minder geur dan de andere opties. Behalve op energieverbruik, daar scoort deze optie minder gunstig en dit wordt nader onderzocht in de volgende fase van het project.
Wijziging omgevingsplan
Voor de komst van de nieuwe afvalwaterzuivering moet het omgevingsplan worden gewijzigd door de gemeente Vlaardingen. Voor de onderbouwing daarvan heeft Delfland onderzoek gedaan naar de milieueffecten van vier mogelijke technieken. Dit is vastgelegd in een milieueffectrapportage (plan-MER). De gemeenteraad van Vlaardingen neemt komend najaar een besluit over de wijziging van het omgevingsplan. Het omgevingsplan en de plan-MER liggen ter inzage van donderdag 10 april tot en met donderdag 22 mei digitaal en bij de gemeente Vlaardingen.
Waarom een nieuwe waterzuivering?
De huidige waterzuivering De Groote Lucht maakt het water schoon voor de inwoners en bedrijven van Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Maasland en De Lier. De zuivering is te oud en te klein geworden om het water van de groeiende regio en strengere Europese wetgeving goed schoon te maken. Renovatie is geen optie. Het is namelijk niet zeker dat de zuivering goed blijft draaien tijdens de renovatie. Dit brengt risico’s voor de veiligheid van personeel en of iedereen de wc door kan blijven spoelen. Bij nieuwbouw kan een betere zuivering worden neergezet, is er ruimte om in de toekomst aanpassingen te doen en zijn de risico’s tijdens de aanleg minimaal. Nu de nieuwe waterzuivering is gekozen volgt een voorlopig ontwerp. Dit voorlopige ontwerp dient als basis voor het investeringsbesluit en de aanvraag van vergunningen. Daarna volgt een aanbestedingsprocedure. De bouw van de nieuwe zuivering start in 2027 en zal drie jaar duren.
Belangrijke stap
Een nieuwe waterzuivering kan de toenemende hoeveelheid afvalwater verwerken. Dat is nodig, omdat het aantal inwoners en bedrijven in de regio blijft groeien. Bovendien kan de nieuwe zuivering het water schoner maken. Dit is noodzakelijk omdat het gezuiverde afvalwater moet voldoen aan strengere Europese milieunormen, om de waterkwaliteit van de rivieren te verbeteren. Met deze keuze voor de zuiveringstechniek met membranen zet Delfland een belangrijke stap naar schoon, veilig en duurzaam waterbeheer.