Zichtbare resultaten risicogestuurd toezicht glastuinbouw

25 september 2024

Risicogestuurd toezicht in de glastuinbouw levert zichtbare resultaten op: Delfland heeft meer boetes opgelegd en laat ook meer zaken strafrechtelijk vervolgen. Dit staat in de brief die het college van het Hoogheemraadschap van Delfland aan de Verenigde Vergadering heeft gestuurd. Het bestuur van Delfland heeft de hoogste prioriteit gegeven aan het verbeteren van de waterkwaliteit in ons gebied.

In de brief zet het college uiteen wat Toezicht en Handhaving doet om de gewenste trendbreuk in de waterkwaliteit te realiseren. Een belangrijk onderdeel van de aanpak van Toezicht en Handhaving is risicogestuurd toezicht in de glastuinbouw. Dit betekent meer letten op risicovolle activiteiten en probleemlocaties, betere opsporingsmethoden en steviger handhaven. Deze nieuwe aanpak leidt tot zichtbare resultaten: minder waarschuwingen (42 in heel 2023 ten opzichte van 12 in de periode januari - september 2024), meer dwangsombesluiten (25 in heel 2023 ten opzichte van 23 in de periode januari - september 2024) en meer strafrechtelijke zaken (11 in heel 2023 ten opzichte van 12 in de periode januari - september 2024).

Daarnaast is de samenwerking met andere bevoegde gezagen geïntensiveerd, zoals met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het Openbaar Ministerie en de omgevingsdiensten.