Werkzaamheden Duingebied gestart

20 september 2024

Momenteel is het Hoogheemraadschap van Delfland bezig met de natuurherstelwerkzaamheden bij de Zandmotor tussen Monster en Kijkduin. In de witte duinen achter de Zandmotor wordt duindoorn verwijderd en kerven aangebracht. Op verschillende locatie worden de exoten Japanse Duizendknoop en Rimpelroos verwijderd. Bij Arendsduin, het Schelpenpad en Strandslag 2 tussen ’s Gravenzande en Kijkduin wordt asfalt verwijderd om grond terug te geven aan de natuur. De werkzaamheden duren tot 15 oktober 2024

Verwijderen duindoorn
Met een kraan met knijper wordt de wortelkluit van de duindoorn uit de grond getrokken. Een ecoloog is ter plekke om te overzien dat zo min mogelijk schade wordt toegebracht aan de natuur. Door het deels verwijderen van duindoorn bevorderen we bovenal het leefgebied van de planten en dieren in dit gebied. Machinaal maken we de dichtbegroeide gebieden met duindoorn weer open en wordt er 4 hectare verwijderd.

Kerven in de duinen
Het aanbrengen van kerven in de eerste duinenrij is ook een manier om dynamiek te stimuleren.  We brengen 15 kerven aan verspreid over een lengte van 3 km achter de Zandmotor. De geulen zorgen voor meer stevigheid in het duingebied. Met een gekerfde duin waait kalkrijk zand van het strand ook het oudere duin in. Zo komen weer duingraslanden tot ontwikkeling en groeien de duinen op natuurlijke wijze mee met de stijgende zeespiegel.

Exoten: Duizendknoop en Rimpelroos
De Japanse Duizendknoop en de Rimpelroos zijn invasieve exoten die schadelijk zijn voor de natuur. We verwijderen de Japanse Duizendknoop tussen Ter Heijde en Kijkduin. We zeven de grond dan tot ongeveer 0,8 meter diep. De Rimpelroos verwijderen we van Stuifkenszand tot Vlugtenburg en Arendsduin. We verzamelen dit en voeren het daarna af naar een erkende verwerker van deze exoten.

Natuurherstel
De werkzaamheden worden uitgevoerd voor natuurherstel in Natura 2000 gebied Solleveld & Kapittelduinen. Dit doen we aan de hand van de Subsidieregeling natuurmaatregelen Zuid-Holland (SNZH). Deze subsidie heeft de provincie beschikbaar gesteld voor het treffen van natuurmaatregelen naar aanleiding van de stikstofproblematiek.


verwijderen duindoorn

Met een kraan met knijper wordt de wortelkluit van de duindoorn uit de grond getrokken.