‘We doen het voor de volgende generatie’
Klimaatverandering vereist onmiddellijke actie. Niet alleen wereldwijd en landelijk, maar ook regionaal en lokaal. Daarom organiseerde het Hoogheemraadschap van Delfland op maandag 23 september een bijeenkomst speciaal voor lokale bestuurders, statenleden en gemeenteraadsleden uit onze regio. Het doel was om kennis over klimaatverandering en klimaatadaptieve maatregelen te delen en verder te verdiepen.
Klimaatverandering heeft impact op onze leefomgeving, nu en in de toekomst. Alleen als we wereldwijd, landelijk én lokaal samenwerken, kunnen we de gevolgen beperken. Dit doen we door onze omgeving en ons gedrag tijdig en zoveel mogelijk aan te passen aan klimaatverandering. Maar hoe maken we onze provincie, onze gemeenten en het gebied dat wij als waterschap beheren klimaatrobuust? Hoe bereiden we onze inwoners voor op extreem weer? En hoe beperken we samen de gevolgen van droogte en wateroverlast?
Kennis over klimaatverandering verdiepen
Deze en andere vragen stonden centraal tijdens de bijeenkomst, waaraan zestig burgemeesters, wethouders, gedeputeerden en leden van de Provinciale Staten en gemeenteraden uit onze regio deelnamen. Ook de leden van het dagelijks en algemeen bestuur van Delfland waren aanwezig.
Het decor werd gevormd door The Green Village: een fieldlab voor duurzame innovatie. De aanwezigen kregen eerst een rondleiding door de WaterStraat. Hier werken ondernemers, onderzoekers en gebiedsbeheerders samen aan nieuwe innovatieve producten om beter om te gaan met hemelwateroverlast in de stad. Daarna konden de aanwezigen hun kennis over klimaatverandering verder verdiepen en meer ontdekken over het nut en de noodzaak van klimaatbestendige maatregelen, zoals het vergroenen van woonwijken en het aanleggen van waterbergingen.
Na de introductie van dagvoorzitter Pieter Janssen, secretaris-directeur van het Hoogheemraadschap van Delfland, legde KNMI-directeur Maarten van Aalst uit wat de meest recente klimaatscenario’s betekenen voor ons land. Zomers worden droger, winters natter, en hittegolven zullen vaker voorkomen in Nederland, aldus Van Aalst. De zeespiegel langs de kust blijft bovendien nog zeker honderden jaren stijgen.
Vaker wateroverlast
Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt van het Hoogheemraadschap van Delfland schetste vervolgens welke impact deze scenario’s op onze regio hebben. “Zestig procent van onze regio is verhard. Er zal vaker sprake zijn van stortbuien,” aldus Daverveldt. “Lokaal valt dan binnen korte tijd veel regen, waardoor het water geen tijd heeft om weg te stromen. Maatregelen tegen dergelijke buien moeten op wijkniveau worden genomen.” Gelukkig ziet hij dat steeds meer gemeenten en woningcorporaties dit soort maatregelen nemen.
Om de overlast door langdurige regenval te beperken, heeft Delfland onder andere de capaciteit van gemalen uitgebreid, meer waterbergingen gerealiseerd en watergangen verbreed. Zo kan ook het historische centrum van Delft volledig worden afgesloten als dat nodig is. “We doen het samen voor de volgende generatie.”
Samen werken aan een klimaatkrachtig Delfland
Na de presentaties gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over de thema’s ‘zelfredzaamheid’, ‘te veel water’ en ‘te weinig water’. Ze bespraken hoe de gevolgen van klimaatverandering voor de regio verder kunnen worden beperkt en wisselden volop ideeën en ervaringen uit over maatregelen. De verslagen van deze gesprekken ontvangen de deelnemers binnenkort.
Ter afsluiting vatte de dijkgraaf samen wat hij uit de gesprekken had opgepikt. “Aan alle tafels is gezegd: hier moeten we mee verder. Na vandaag gaan Delfland, de gemeenten en de provincie nog intensiever met elkaar in gesprek om te komen tot effectieve maatregelen. Er zijn bovendien nog meer belangrijke onderwerpen te bespreken, zoals de kwaliteit van ons water in de regio.”