Veel regen in het gebied: Delfland neemt maatregelen

11 september 2024

Afgelopen dagen is er veel regen in het gebied van Delfland gevallen. Verschillende plaatsen in het gebied hebben te maken met hoge waterstanden. Met de inzet van gemalen en extra pompen verkleint Delfland de kans op wateroverlast. Ook staan op meerdere plaatsen in het gebied waterbergingen klaar om eventueel in te kunnen zetten.

Update donderdag 12 september, 15.15 uur

In de loop van de dag en nacht wordt nog wel regen verwacht. 10 tot 15 mm regen t/m vrijdagochtend 08.00 uur is op dit moment goed op te vangen. Regenprotocol A wordt daarom ingetrokken.

Update donderdag 12 september, 11.00 uur

De neerslag van vannacht is meegevallen: circa 15 mm. Binnen de komende 24 uur wordt tussen 20-25 mm neerslag verwacht. Hiermee gaan we over van neerslagprotocol C naar neerslagprotocol A. De waterpeilen in de sloten en vaarten zijn onder controle. De regen die vandaag valt, houden we vast vanwege droge periode die volgende week wordt verwacht.

Update donderdag 12 september, 7.30 uur

In de nacht van 11 op 12 september heeft Delfland geen waterbergingen hoeven inzetten. Enkele grote waterbergingen in het gebied waren gisteravond volledig voorbereid om ingezet te kunnen worden, maar dit is niet nodig geweest.

We houden de weersverwachting in de gaten.

Waterbergingen kan Delfland inzetten om tijdelijk water op te slaan als er enorm veel regen in korte tijd valt. Het water in de vaarten komt dan erg hoog te staan, ook omdat vanuit de poldersloten water op die vaarten wordt gepompt. Met de inzet van waterbergingen kan Delfland fikse hoeveelheden water uit die vaarten in de bergingen laten stromen om de kaden langs die grote vaarten te ontlasten. Zo verkleint Delfland de kans op wateroverlast.

Update woensdag 11 september, 16.00 uur

Uit voorzorg gaat Delfland verder met de voorbereidingen om waterbergingen in te zetten voor als de verwachte hoeveelheid regen vanavond en vannacht daadwerkelijk valt.

Het gaat om de volgende waterbergingen: Bergboezem Berkel, Molenvlietpark, Hoekpolder, Woudsepolder en Wollebrand. Dit betekent bijvoorbeeld dat het vee uit de wei wordt gehaald en wegen / fietspaden worden afgezet.

Update woensdag 11 september, 14:30 uur

Vanwege de verwachte hoeveelheid regen, bereidt Delfland zich voor. Dit doen wij door de volgende maatregelen te treffen:

  • We verlagen preventief het waterpeil met gemiddeld 15 centimeter. Dit doen we zodat er meer ruimte is om het regenwater op te vangen. Dit lage waterpeil kan gevolgen hebben voor (woon)boten.
  • Bij verschillende dijken in het gebied kunnen er uit voorzorg containers neergezet worden waarin zandzakken zitten. Dit wordt gedaan zodat deze snel voorhanden zijn wanneer nodig.
  • Er worden voorbereidingen getroffen om waterbergingen in te kunnen zetten.
  • Er worden extra pompen ingezet om harder en sneller water weg te pompen uit ons gebied.

Als gevolg van overvolle rioolbuizen, kunnen er riooloverstorten plaatsvinden. Rioolwater vermengd met veel regenwater komt dan in sloten of vaarten terecht (oppervlaktewater). Dit kan soms leiden tot stankoverlast.

Update woensdag 11 september, 10.00 uur

In de komende 48 uur wordt er tussen de 75 en 100 mm neerslag verwacht. Delfland verlaagt daarom daar waar het kan de waterstanden, om de hoeveelheid regen op te kunnen vangen. In het neerslagprotocol leggen we uit wat we precies doen bij deze grote hoeveelheden neerslag.

Update woensdag 11 september, 8.00 uur

Delfland zet momenteel het Kraaiennest tussen Schipluiden en de Lier in als waterberging om de regen in op te vangen. Verder is in de Hooipolder bij Den Hoorn een noodpomp ingezet. De binnenstad van Delft is afgesloten met de acht stuwen in de gracht. Door de afsluiting stijgt het water in de binnenstad niet meer mee met het water in de Schie. Delfland houdt de situatie nauwlettend in de gaten.