De Gaag en Zweth vanaf 9 september beide gestremd

2 september 2024

Gedurende het laatste deel van het vaarseizoen, van 9 september tot 31 oktober, vinden er gelijktijdig 2 stremmingen van vaarwegen plaats waardoor er slechts beperkte doorvaart mogelijk is voor het recreatief vaarverkeer tussen de gebieden Schie-Delft en Oostland-Westland. Ook na 31 oktober, dus buiten het vaarseizoen, zijn deze stremmingen aanwezig.

Om welke stremmingen gaat het?

  • Gedeeltelijke stremming van vaarweg de Gaag tussen Schipluiden en de A4 in verband met het plaatsen van een damwand ter versterking van een waterkering van de N468, aanwezig tot en met 6 december 2024.
  • Gedeeltelijke stremming van de vaarweg de Zweth ter hoogte van Lotsweg 14, Den Hoorn voor het plaatsen van een bredere brug in verband met de verbreding van de N211, aanwezig tot en met 31 maart 2025.

Wanneer en waar kan ik wel varen?

Wanneer je tussen 9 september en 31 oktober via de Gaag of de Zweth wilt varen, houd dan rekening met het volgende.

  • De Gaag tussen Schipluiden en de A4 is doordeweeks volledig gestremd. Vanaf vrijdag 17.00 uur t/m maandag 07.00 uur is wel doorvaart mogelijk.
  • De Zweth ter hoogte van Lotsweg 14, Den Hoorn is op werkdagen tussen 07.00 uur en 17.00 uur volledig gestremd tot 29 november 2024. Op doordeweekse dagen tussen 17.00 uur - 07.00 uur en in het weekend is doorvaart wel mogelijk via een versmalde vaarstrook. Van 2 december 2024 tot en met 31 maart is er enkel een versmalling aanwezig, maar kan doorvaart plaatsvinden

Belangen afwegen

Gelet op het belang en de complexiteit van de werkzaamheden aan beide provinciale wegen zijn er geen goede alternatieven voor handen. Het meewegen van maatschappelijke belangen zoals recreatie maakt een vast onderdeel uit van de beoordeling van een stremmingsaanvraag. Er vinden bij voorkeur geen stremmingen plaats gedurende het vaarseizoen.

Bij genoemde stremmingen spelen naast vaarrecreatie andere maatschappelijke belangen mee die in dit geval zwaarder wegen dan het recreatief belang. Het plannen van grote infrastructurele projecten dient een groot belang, is complex en van vele factoren afhankelijk. Dit maakt dat het niet altijd mogelijk is om buiten het vaarseizoen te stremmen.