Einde zwemseizoen: Delfland stopt met meten van de zwemwaterkwaliteit

1 oktober 2024

Op 1 oktober is het zwemseizoen officieel gesloten. Dit betekent dat wij zijn gestopt met het controleren van de waterkwaliteit van de officiële zwemlocaties in ons gebied en starten met de evaluatie.

Het zwemseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode controleren wij de waterkwaliteit van de zwemlocaties die door de provincie zijn aangewezen in ons gebied. Deze metingen geven wij door aan de Omgevingsdienst en die brengt op basis daarvan een zwemadvies uit dat je kunt terugvinden op de borden bij de locaties, op zwemwater.nl en in de zwemwater app, zodat je als zwemmer weet je waar het water goed of niet goed is.

Recreëren

In ons gebied zijn twaalf locaties aangewezen als zwemlocatie en bieden naast zwemmen een aangename plek om te recreëren. In het verleden hebben wij op verschillende locaties maatregelen genomen. Helaas zien wij dat door blauwalg en andere oorzaken toch steeds periodes zijn waarin op verschillende plekken geadviseerd wordt om niet te gaan zwemen. Wij zijn daarom stap voor stap met gemeenten en beheerders in gesprek om te komen tot een goede gezamenlijke aanpak.

Wilhelminaplas

Een van de locaties waaraan dit jaar is gewerkt is het Wilhelminapark in Rijswijk. Dit voorjaar hebben we de Wilhelminaplas drooggelegd om blauwalgen tegen te gaan. Deze methode heeft daar in 2016 goed gewerkt en daarom zijn die werkzaamheden dit voorjaar nogmaals uitgevoerd. Vanwege het extreem natte voorjaar is het resultaat minder geweest dan gehoopt. Uiteindelijk werd de waterkwaliteit in de Wilhelminaplas gedurende het zwemseizoen steeds wat beter.