Delfland wil inwoners meer betrekken bij werk en organisatie
Het Hoogheemraadschap van Delfland start vandaag met de werving van vrijwilligers om de inwoners meer te betrekken bij de uitdagingen waar het waterschap voor staat. Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met weersextremen zoals meer wateroverlast en periodes van droogte. Daarnaast moet de kwaliteit van ons water beter. Tegelijkertijd neemt de druk op het gebruik van ruimte toe, doordat steeds meer mensen in de regio wonen, werken en recreëren. Delfland wil met dit initiatief de betrokkenheid en het waterbewustzijn van inwoners nog meer vergroten.
Delfland noemt de vrijwilligers ‘Vrienden van Delfland’. Dit initiatief vloeit voort uit het vrijwilligersbeleid dat begin dit jaar is vastgesteld door de Verenigde Vergadering. Belangstellenden kunnen meer informatie vinden en zich aanmelden op de website van Delfland: Vrienden van Delfland
Het hoogheemraadschap wil verschillende vrijwilligers aan zich binden. Een belangrijk onderdeel van het Vrienden van Delfland-initiatief is de oproep aan inwoners om vrijwillige dijkwacht te worden. Deze dijkwachten spelen een essentiële rol in het bewaken en beschermen van de dijken, vooral tijdens noodsituaties zoals extreme wateroverlast of langdurige droogte. Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt legt uit: “Onze medewerkers zetten zich al 735 jaar dagelijks in om de regio veilig te houden. Maar we kunnen dit niet alleen. We zoeken inwoners die ons willen helpen als dijkwacht. Je hebt geen ervaring nodig, want wij bieden de juiste training en begeleiding. Samen zorgen we voor een sterk en veilig Delfland.”
Tijdens een informatiebijeenkomst in december zal verder worden uitgelegd wat de rol van vrijwillige dijkwacht inhoudt en hoe geïnteresseerden zich kunnen aanmelden. In tijden van klimaatverandering is de inzet van vrijwilligers van groot belang, vooral omdat dijken en waterkeringen regelmatig extra controle nodig hebben.
Klankbordgroep voor beter beleid
Naast het zoeken naar dijkwachten wil Delfland inwoners betrekken bij de beleidsontwikkeling door een klankbordgroep op te richten. Deze groep, bestaande uit minimaal 16 en maximaal 24 mensen, zal ideeën en inzichten uit de samenleving inbrengen om het beleid en de dienstverlening van Delfland te verbeteren. “We willen dat ons beleid goed aansluit op de wensen en behoeften van onze inwoners,” zegt Daverveldt. “Door actief naar hun mening en suggesties te luisteren, kunnen we nog beter beleid voor onze omgeving ontwikkelen.”
Inwoners uit alle lagen van de samenleving worden aangemoedigd om zich aan te melden, ongeacht leeftijd of opleidingsniveau. Het doel is om een zo divers mogelijke groep samen te stellen, zodat verschillende perspectieven en ervaringen worden meegenomen bij de besluitvorming. De klankbordgroep zal een aantal keren per jaar bijeenkomen om input te leveren op bestaande plannen en nieuwe initiatieven.
Betrekken van oud-medewerkers
Een ander onderdeel van het ‘Vrienden van Delfland’-initiatief is het opnieuw betrekken van oud-medewerkers bij de organisatie. Delfland had voorheen een jaarlijkse bijeenkomst voor gepensioneerde medewerkers, maar door de coronapandemie werd deze traditie stopgezet. Nu wil Delfland deze bijeenkomsten niet alleen herintroduceren, maar uitbreiden naar alle oud-medewerkers, ook degenen die inmiddels elders werken.
De kennis en ervaring van oud-medewerkers is volgens Daverveldt van groot belang. Zij kunnen bijvoorbeeld gastlessen verzorgen op scholen of rondleidingen geven in de historische gebouwen van Delfland. Binnenkort wordt een vereniging voor en door oud-medewerkers opgericht. Oud-Delflanders kunnen zich hiervoor aanmelden. De vereniging en Delfland zullen samen bepalen welke activiteiten ze organiseren voor deze doelgroep. Daverveldt: “We weten dat onze oud-medewerkers enorm betrokken zijn bij ons werk, onze organisatie en omgeving. We hopen en verwachten dat we veel oud-collega’s zullen verwelkomen bij onze activiteiten, omdat zij een schat aan kennis en ervaring meebrengen.”
Toekomstige samenwerking met inwoners
Met dit initiatief hoopt Delfland de band met de inwoners van de regio te versterken. Door hen actief te betrekken bij de uitdagingen van het waterschap, kunnen inwoners een directe bijdrage leveren aan een waterveilig en leefbaar Delfland. Dijkgraaf Daverveldt sluit af: “We hopen straks honderden nieuwe vrienden te mogen verwelkomen, mensen van alle leeftijden en achtergronden die samen met ons willen werken aan een betere toekomst voor Delfland."