Waterplanten beschermen tegen rivierkreeften: onderzoeksresultaten
Delfland deed afgelopen zomer een proef in de NEZ Oude Spui en Lierwatering om waterplanten te beschermen door rivierkreeften af te vangen. Uit deze pilot blijkt dat het moeilijk is om afgezette gebieden volledig kreeftvrij te houden, waardoor geen verschil in groei van waterplaten in andere gebieden zichtbaar is.
De pilot heeft laten zien dat we de kreeftdichtheid het beste kunnen verlagen in afgesloten wateren die volledig bevist kunnen worden. Daarnaast moeten de andere omstandigheden voor het groeien van onderwaterplanten goed zijn om het gewenste effect te bereiken.
Eerdere proeven in afgesloten polderwateren bij andere waterschappen tonen aan dat verlaging van kreeftendichtheden in volledig afsluitbare wateren betere resultaten geeft. Dit bevestigt dat succes afhangt van zowel kreeftenbeheersing als van geschikte omstandigheden voor ontwikkeling van waterplanten.
Rivierkreeften bedreiging voor onze eigendommen
Amerikaanse rivierkreeften zijn een bedreiging voor onze taken en eigendommen, vooral door schade aan waterkeringen en negatieve effecten op de waterkwaliteit. De verantwoordelijkheid om deze exotenpopulaties te beheersen ligt deels bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), vooral voor vier soorten Amerikaanse rivierkreeften en de Chinese wolhandkrab. Waterbeheerders, zoals waterschappen, moeten ingrijpen wanneer deze soorten de waterveiligheid en ecologische kwaliteit in gevaar brengen.