Nieuw meetinstrument voor het eerder opsporen van illegale lozingen in de glastuinbouw

21 oktober 2024

Illegale lozingen in de glastuinbouw eerder opsporen en zo de waterkwaliteit verbeteren. Dat wil het Hoogheemraadschap van Delfland. En dat kan, met de Flowmeter: een mobiele sensor die meet of er water stroomt door een pijp die boven een sloot uitkomt. Handhavers van Delfland zetten dat meetinstrument vanaf nu in.

Delfland werkt hard aan schoon, gezond en levend water in heel het gebied. Dat kunnen wij niet alleen. De glastuinbouwsector kan een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de waterkwaliteit leveren door lozingen en lekkages vanuit de kassen te voorkomen. Met de Flowmeter verwacht Delfland sneller en gerichter te kunnen handhaven bij een overtreding.

Sensor slaat alarm

Door het plaatsen van de sensor, genaamd Flowmeter, in een open pijp kunnen handhavers meten of er uit die pijp een lozing plaatsvindt. De sensor meet hoe vaak, hoe lang, met welk debiet, welke temperatuur en met welk volume er water doorheen stroomt.

Omdat de Flowmeter mobiel en handzaam is, kan deze flexibel worden ingezet op verdachte locaties in ons gebied. Op het moment dat er een waterstroom wordt gemeten, ontvangen de handhavers een alarm per e-mail en sms waarna ze direct in actie kunnen komen.

De koffer waarin deze sensor zich bevindt, is voorzien van een slot en GPS-tracker tegen diefstal. Hierdoor kunnen de metingen over een langere periode plaatsvinden. De informatie wordt opgeslagen in een database en kan later ook nog worden geraadpleegd. Hierdoor kunnen meerdere metingen over een langere periode worden samengevoegd en dit leidt tot een hogere pakkans van een overtreder. De komende periode onderzoeken we wat deze meter ons oplevert in de strijd tegen deze illegale lozingen. Blijkt de Flowmeter een succes te zijn, dan schaft Delfland meer meters aan.

Flowmeter in open pijp

Flowmeter in kast