Hoge concentraties PFAS gemeten in sloten Schipluiden
De gemeente Midden-Delfland en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben hoge concentraties PFAS aangetroffen in diverse sloten in Schipluiden. Op meerdere plekken overschrijden de gemeten niveaus de RIVM-richtwaarden. Bewoners krijgen het advies om voorzichtig om te gaan met het water in deze sloten. De gemeente en het hoogheemraadschap informeren omwonenden en onderzoeken de mogelijke bron(nen) van de vervuiling.
In diverse sloten in de wijk rondom de Wilgenlaan in Schipluiden zijn tijdens verschillende metingen hoge concentraties PFAS aangetroffen. De gemeten waarden verschillen per sloot. De gemeente Midden-Delfland en het Hoogheemraadschap van Delfland voeren gezamenlijk onderzoek uit naar de oorzaak van de hoge PFAS-waarden. Wanneer de bron(nen) van de vervuiling bekend zijn, kunnen de gemeente en het hoogheemraadschap maatregelen nemen om de bron aan te pakken. Delfland blijft daarnaast regelmatig metingen doen in de vervuilde sloten.
Advies gebruik slootwater
Omwonenden van de vervuilde sloten in Schipluiden ontvingen eerder deze week een Bewonersbrief (pdf, 555 kB) van de gemeente en het hoogheemraadschap. Hierin werd hen geadviseerd om het water uit die sloten niet te gebruiken voor het besproeien van (moes)tuinen, er geen zwembaden mee te vullen, er niet in te zwemmen en geen daar gevangen vis te eten. Volgens het RIVM krijgen Nederlanders op dit moment al te veel PFAS binnen via voedsel, drinkwater en lucht. Extra blootstelling via het water uit deze verontreinigde sloten is daarom ongewenst.
Wat is PFAS?
PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen. Bekende voorbeelden zijn PFOS, PFOA en GenX. Deze worden allemaal door de mens gemaakt en in veel producten en productieprocessen gebruikt. Het wordt steeds duidelijker hoe schadelijk deze stoffen zijn voor de mens en het milieu. PFAS breekt nauwelijks af, verspreidt zich gemakkelijk en hoopt zich op in planten, dieren en mensen.
Wat doet Delfland?
In het gebied van Delfland zitten overal PFAS-stoffen in het water. Ook bij andere waterschappen en op veel andere plekken in Nederland en daarbuiten zitten PFAS-stoffen in het water – en in de bodem. PFAS-stoffen zijn moeilijk uit het milieu te verwijderen. Belangrijk is dus dat ze niet meer in het milieu terechtkomen. Daarom willen we bestaande PFAS-vervuilingen terugdringen en nieuwe verontreinigingen voorkomen. Samen met andere waterschappen steunt Delfland de inspanningen van het Rijk voor een Europees verbod op PFAS-stoffen.