Begroting 2025: extra aandacht voor waterkwaliteit en klimaatverandering
Investeren in een gezond en veilig Delfland. Dat staat centraal in de begroting voor 2025 van het Hoogheemraadschap van Delfland. De komende jaren staat het hoogheemraadschap voor de nodige uitdagingen. Daarbij gaat er extra aandacht uit naar het verbeteren van waterkwaliteit en aanpassen van het gebied aan extremer weer. Ook reserveert Delfland om in zijn waterzuiveringen te investeren om te kunnen voldoen aan de nieuwe en strengere Europese regels voor stedelijk afvalwater. Met als gevolg dat de waterschapslasten de komende jaren licht stijgen.
De begroting 2025 laat zien wat het hoogheemraadschap komend jaar gaat doen en wat daarvan de kosten zijn. Delfland streeft daarbij naar een ‘waterpas’ balans tussen inkomsten en uitgaven. “Net zoals een waterpas ervoor zorgt dat een oppervlak perfect horizontaal is, maken wij zorgvuldige afwegingen waar we investeren, besparen en optimaliseren. Met deze ‘waterpas’ benadering willen we niet alleen voldoen aan de huidige behoefte, maar ook voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen, zodat we als waterschap stevig en stabiel blijven staan.” vertelt Peter Ouwendijk, hoogheemraad verantwoordelijk voor financiën.
Waterkwaliteit moet beter
“De verbetering van kwaliteit van ons oppervlaktewater die we de afgelopen jaren zagen, zet helaas niet door. Daarom hebben we voor volgend jaar 2,1 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de nodige maatregelen.”, zegt Ouwendijk. “In 2025 willen we lozingen van schadelijke stoffen in oppervlaktewater terugdringen. We zetten in op een verbod van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten die niet in het oppervlaktewater thuishoren. Ook zetten we ons extra in om de waternatuur te versterken. Daarnaast gaan we nog meer samenwerken met partners die een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de kwaliteit van ons water. Dit betekent bijvoorbeeld het aanpassen van regelgeving om vervuilers naast het opleggen van boetes ook de opruimkosten te laten betalen. Water is van ons allemaal.”
Watersysteem staat onder druk
Tegelijkertijd ziet Delfland dat het watersysteem onder druk komt te staan door klimaatverandering. Ouwendijk: “We weten dat we door verandering van het klimaat vaker hevige regenbuien zullen krijgen. Ons huidige systeem van sloten, vaarten en gemalen is daartegen niet opgewassen. We zien nu al dat stortbuien moeilijk op te vangen zijn in dit sterk versteende gebied. Het hebben van droge voeten is echt geen vanzelfsprekendheid meer. We investeren daarom in onderhoud van bestaande gemalen en bouwen van nieuwe gemalen. En we hebben extra bergingslocaties nodig om regenwater tijdelijk te kunnen vasthouden. Zo kunnen we overlast bij hevige regenbuien proberen te voorkomen of te beperken.”
Bescheiden stijging heffingen
Iedereen merkt dat de prijzen stijgen, dat energie nog steeds duurder is dan een aantal jaar geleden en dat bijvoorbeeld ook lonen daarin mee moeten stijgen. Zo ook bij het hoogheemraadschap. De hoogheemraad geeft aan dat Delfland naast investeringen ook prijsstijgingen moet opvangen. “We houden nu ook al rekening met grote uitgaven in de nabije toekomst voor de nieuwe waterzuivering in Vlaardingen en investeringen voor strengere Europese richtlijnen om bijvoorbeeld medicijnresten uit het rioolwater te zuiveren. Alles bij elkaar opgeteld zien we een lichte toename van de waterschapsbelasting voor 2025.”
Nieuw voor oud
Zoals aangekondigd in het Coalitieakkoord ‘Water voor Mens en Natuur’ moet het bestuur scherpe (en soms lastige) keuzes maken om lastenstijging voor bewoners en bedrijven bescheiden te houden. “We hanteren het principe ‘nieuw voor oud’. Zo financieren we de extra personele inzet voor het verbeteren van de waterkwaliteit bijvoorbeeld door het opnemen van een taakstelling van € 0,9 miljoen in 2025, oplopend tot € 4,5 miljoen in 2029.”, zegt Ouwendijk.
Inzage
Het college legt de begroting 2025 en de meerjarenraming op 28 november ter besluitvorming voor aan de verenigde vergadering van Delfland. De begroting ligt vanaf 1 november twee weken ter inzage, op het hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap van Delfland, Phoenixstraat 32 in Delft. De begroting is vanaf 1 november ook online in te zien via hhdelfland.nl/begroting en via de publicatie in het Waterschapsblad. Voor het maken van een afspraak voor inzage en voor vragen naar aanleiding van deze kennisgeving, kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur contact opnemen met het klantcontactcentrum van Delfland via het telefoonnummer 015 260 81 08 of het e-mailadres loket@hhdelfland.nl.
Over het Hoogheemraadschap van Delfland
Delfland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar door klimaatveranderingen is veilig wonen, werken en recreëren in deze regio geen vanzelfsprekendheid meer. Sterke dijken, schoon en voldoende water zijn noodzakelijk voor een veilige en prettige leefomgeving. Daar werkt het Hoogheemraadschap samen met zijn gebiedspartners dagelijks aan.
Het Hoogheemraadschap van Delfland beheert het watersysteem 1,25 miljoen inwoners en ongeveer 40.000 bedrijven in de gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Maassluis, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Schiedam, Vlaardingen, Westland, Berkel en Rodenrijs en delen Zoetermeer, Rotterdam en Wassenaar.
Een infographic van de begroting 2025