Open Dag afvalwaterzuivering Harnaschpolder groot succes
Een kijkje nemen op onze afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder in Den Hoorn. Dat kon op zaterdag 16 november. Tijdens een exclusieve en drukbezochte Open Dag konden 250 bezoekers deelnemen aan een unieke rondleiding en zien hoe wij dagelijks afvalwater schoonmaken van ruim 1 miljoen inwoners en 40.000 bedrijven. “Het is heel bijzonder dat ik nu een keer mag kijken wat hier allemaal gebeurt.”
Al voor tien uur ’s ochtends meldden de eerste bezoekers zich aan de poort van de zuivering. “Ik ben heel nieuwsgierig. Ik vind het vooral heel bijzonder dat je als inwoner normaal niet het terrein op mag. Dat het echt een eenmalig iets is,” aldus Ruben. Ook Catharina is erg benieuwd wat er zich achter de hekken rondom het terrein afspeelt. “Ik woon hier al tweeënhalf jaar met veel plezier in de buurt, loop regelmatig een ronde om het complex. Het is heel bijzonder dat ik nu een keer mag kijken wat hier allemaal gebeurt.” Dat is ook belangrijkste reden waarom Bianca en Stefan naar de Harnaschpolder zijn gekomen. Zij zijn ‘gewoon’ nieuwsgierig hoe afvalwater gezuiverd wordt.
Unieke Open dag
Inwoners van ons gebied konden zich vooraf aanmelden voor een unieke rondleiding. Al binnen een paar dagen waren alle beschikbare toegangsbewijzen gereserveerd. We wilden het liefst veel meer geïnteresseerden laten zien hoe we rioolwater schoonmaken. Maar vanwege veiligheid mochten er per dag (en per uur) maar een beperkt aantal mensen deelnemen aan de exclusieve rondleiding op de Harnaschpolder, de grootste afvalwaterzuivering van Nederland en een van de grootste van Europa.
Per half uur mocht een groep van 25 deelnemers onder begeleiding van een rondleider en een duwer het terrein van de afvalwaterzuivering op, langs de bouwwerken die horen bij de verschillende fasen van het zuiveringsproces. In een uur liepen zij onder meer langs de grofvuilverwerking, waar alles uit het afvalwater gehaald wordt wat er niet in hoort. Bekeken ze bij de voorbezinktank waar zware poep-, groente- en fruitresten gescheiden van lichte delen zoals vet en olie. Stopten ze bij de tank waar afvalwater biologisch gereinigd wordt door actief slib. En bekeken het nabezinken, waar het actieve slib naar de bodem zakt en schoon water overblijft.
Allerlei leuke vragen
Al lopend over het terrein kregen rondleiders en duwers allerlei vragen van deelnemers. Hoe lang afvalwater op de zuivering is bijvoorbeeld (ongeveer een dag), hoeveel afvalwater er per dag gezuiverd wordt (250.000 kuub, ofwel 100 Olympische zwembaden) en waarom de torens op de zuivering zo hoog zijn (omdat die hoger moeten zijn dan de omliggende woningen). Die vragen kwamen van omwonenden, van scholieren die een profielwerkstuk maakten, van gezinnen met kinderen en zelfs van iemand die meewerkte aan de realisatie van afvalwaterzuivering Harnaschpolder.
Reis van het afvalwater
Na de rondleiding vertelt Catherina dat ze onder de indruk is van het complex. “Het is veel groter dan ik had gedacht. Heel knap dat het hele proces, alle techniek en alle gebouwen beheerd worden door ‘slechts’ 55 medewerkers.” Ruben was verrast om te horen dat het zuiveringsproces automatisch en biologisch verloopt. “En ik wist niet dat er op de zuivering ook biogas wordt geproduceerd: dat komt vrij bij het vergisten van slib, leerde ik.” Gevraagd of ze zich na vandaag meer bewust wat ze wel en niet door hun gootsteen of toilet mogen spoelen, knikken ze allebei bevestigend. Catharina: “Ik ben me nu meer bewust van de reis van het afvalwater.”
Rondleiding voor inwoners van Vlaardingen
Het Hoogheemraadschap van Delfland bouwt een nieuwe afvalwaterzuivering in Vlaardingen, die de huidige zuivering gaat vervangen. Voor de directe buren van het nieuwe complex, inwoners van de Westwijk en omgeving, werd tijdens de Open Dag een speciale rondleiding georganiseerd. In samenwerking met de gemeente Vlaardingen werd een groep bewoners ontvangen bij Gemaal West. Vanuit daar reisden ze met een bus naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder, waar ze konden deelnemen aan een unieke rondleiding. Dit zorgde voor veel interesse, tal van vragen en vooral positieve reacties.
Zo werkt een afvalwaterzuivering
Wil je precies weten hoe we dagelijks het afvalwater zuiveren van ruim 1 miljoen inwoners en 40.000 bedrijven? Op onze pagina ‘Hoe werkt het?’ leggen we je uit wat er op een afvalwaterzuiveringsinstallatie gebeurt.
Niet in het riool. Zo kun jij rioolwater schoner maken
Zelf rioolwater schoonmaken? Klinkt vies. Maar je kunt ons én jezelf écht helpen om ons en jouw rioolwater schoner te maken. Dat doe je, heel simpel, door alleen de drie ‘P’s door je toilet spoelen: pies, poep en papier. Medicijnen, vet, verf, tampons, condooms en allerlei andere dingen horen niet in het riool. Op onze pagina ‘Niet in het riool’ ontdek je waarom dat niet mag en wat je wel met die spullen kunt doen. Zo maken we samen ons rioolwater schoner.