Delfland oefent realistisch om de omgeving veilig te houden

15 november 2024

Eerder deze week heeft het Hoogheemraadschap van Delfland een grootschalige crisisoefening gehouden. Twee dagen lang trainden onze medewerkers intensief om te zorgen dat we bij een echte noodsituatie direct en effectief kunnen handelen. Met deze oefening blijven we goed voorbereid om onze omgeving en inwoners zo goed mogelijk te beschermen bij een crisis.

Iedere dag werken de mensen van Delfland aan stevige dijken, droge voeten en schoon water in onze regio. Door klimaatverandering komen extreme weersituaties steeds vaker voor. Bij langdurige en zware regenval of als een dijk verzakt, is er risico op wateroverlast. Om ons goed voor te bereiden op zulke situaties, houden we regelmatig oefeningen die zoveel mogelijk op echte situaties lijken. Deze oefeningen helpen ons om onze aanpak bij een crisis steeds beter te maken.

Adviseur crisisbeheersing Sanne Knulst legt uit dat zo’n (tweedaagse) systeemoefening in ieder geval één keer per jaar wordt gehouden. “Gelukkig zijn er weinig echte crisissituaties in het gebied dat Delfland beheert. Daarom is het extra belangrijk om de kennis van collega’s uit onze hele organisatie actueel te houden met grote en kleine oefeningen.” Naast deze oefening zijn er daarom verspreid over het jaar ook kleinere oefeningen.

Sanne, die bij deze oefening ook deel uitmaakte van het team dat het scenario voorbereidde, ziet dat deelnemers tijdens een oefening écht hard aan het werk zijn om de fictieve vraagstukken en dilemma’s goed op te lossen. “Voor hen voelt het twee dagen lang aan als een echte crisis, met dezelfde verantwoordelijkheden, rollen, overleggen en acties. En dezelfde spanning.”

De oefening

Bij de oefening eerder deze week werkten bijna vijftig medewerkers van Delfland met een scenario waarin een kade langs de Pijnackerse Vaart door hevige regenval verzadigd en instabiel was geworden. Die fictieve situatie bracht verschillende uitdagingen met zich mee, zoals het snel plaatsen van een noodkering, het inzetten van (nood)pompen, het coördineren van hulp en het goed informeren van omwonenden en inwoners. Tijdens de oefening werkten onze teams zowel op ons kantoor als in ons gebied om de omgeving te beschermen.

Een van de betrokken medewerkers is peilbeheerder Barry de Brabander. Hij werkt al dertien jaar bij Delfland en heeft meerdere trainingen én echte crises meegemaakt. “Normaliter duurt een training een aantal uren, dit keer twee dagen. Dat maakte deze oefening realistisch, nuttig en leerzaam want echte crises duren ook langer dan een paar uur. Langere oefeningen helpen ons om nog beter samen te werken, je rol goed neer te zetten en dieper in de casus te duiken. Door met regelmaat te oefenen weten wat we moeten doen wanneer het erop aankomt.” Barry vertelt dat tijdens de oefening ook echt noodmateriaal is ingezet en getest. “Het was waardevol om te zien hoe goed ons materiaal functioneerde, zoals bijvoorbeeld de opblaasbare waterkeringen.”

Lerende organisatie

Oefeningen zijn er om van te leren en ook nu waren er leerpunten, zegt Barry. “De afstemming tussen collega’s in het veld en op kantoor. Dat kan soms nog beter, sneller en duidelijker.” Ook dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt, die zelf ook meewerkte in deze oefening, was te spreken over de inzet van de medewerkers van Delfland. Een oefening, zei Daverveldt na afloop tegen de medewerkers, is pas geslaagd als er verbeterpunten zichtbaar worden. “We zijn een lerende organisatie. De omgeving om ons heen verandert continu, dus we moeten ook ons steeds blijven verbeteren en ontwikkelen. In een echte crisissituatie is het doel van Delfland om snel en effectief te handelen. Met dit soort realistische oefeningen zorgen we ervoor dat we onze inwoners en omgeving snel de bescherming en informatie kunnen bieden die dan nodig is.”

Hoe de oefening afliep? Dankzij de goede en tijdige maatregelen die medewerkers troffen, werd de doorbraak van kades voorkomen. De omgeving had beperkte overlast. De kades konden het volhouden doordat delen van de watergangen werden afgesloten om de overlast bij een mogelijke doorbraak te beperken. En die doorbraak kwam er uiteindelijk niet omdat de kades op tijd werden versterkt met extra zandzakken.