Kom zaterdag 29 juni naar Westlandse Molendag

24 juni 2024

Van Den Haag tot aan Hoek van Holland openen dertien molens op zaterdag 29 juni hun deuren voor het publiek. Je krijgt die dag een uniek kijkje in de wereld van molens en van de molenaars die met hun passie en vakmanschap dit erfgoed in stand houden.

Ook de vijf Delflandse poldermolens doen mee. Rob van Zijll, al ruim 34 jaar molenaar van de Groeneveldse Molen in Schipluiden, en Toby de Kok van Molen de Maat in ’s-Gravenzande organiseren de Westlandse Molendag.

Fietstocht door het Hollandse landschap

Er valt van alles te beleven op de laatste zaterdag van juni. Je kunt de dag fietsend doorbrengen met een speciale fietsroute die je langs alle dertien molens leidt. Om mee te doen, kom je naar één van de deelnemende molens en koop je voor 5 euro een stempelkaart. Die plek is direct je startpunt. Eindig je de dag met vijf of meer stempels? Dan krijg je een leuk aandenken.

Activiteiten bij de molens

Naast de fietstocht is er bij de molens zelf ook genoeg te zien. Zo kun je bij de Wippersmolen in Maassluis een werkend Lego-model van de molen bewonderen, compleet met scheprad. Korenmolen De Roos in Delft organiseert een Ambachtenmarkt waar bezoekers demonstraties kunnen zien van molenmakers, een imker en museum De Timmerwerf.

Bij molenaar Rob van de Groeneveldse Molen kun je onder andere terecht om de dorst te lessen. Naast de Groeneveldse Molen kun je daar ook een kleine specerijmolen bekijken. De molen bij de Korpershoek in Schipluiden toont oude bouwtekeningen die onlangs zijn herontdekt. Deze tekeningen dateren uit de tijd voor de oorspronkelijke molen tijdens de Hongerwinter werd verwoest.

Malen met een missie

De deelnemende molens hebben verschillende functies, van korenmolen tot poldermolen. De korenmolen in 's-Gravenzande maalt meel voor particulieren, terwijl de Drie Lelies in Maasland, Westlandse bakkerijen voorziet. De vijf Delflandse molens malen geen koren, maar water.

Een groot deel van Delfland ligt namelijk onder de zeespiegel. Om in dit laaggelegen gebied te kunnen leven, bouwden de vroegere bewoners dijken en pompten ze het land droog, onder andere met behulp van watermolens. Deze molens waren eeuwenlang ons belangrijkste hulpmiddel om polders droog te houden. In Delfland zijn nog vier malende watermolens te bewonderen.

Deelnemende molens

Geniet van een fietstocht door het Hollandse landschap, bezoek molens en ontdek de ambachten die daarbij horen. Deze molens kun je op 29 juni tussen 9:00 uur en 17:00 uur bezoeken:

  • Delft: De Roos
  • 's-Gravenzande: Molen van Maat
  • Hoek van Holland: De Nieuwlandsche Molen
  • Loosduinen: De Korenaer
  • Maasland: Dijkmolen en De Drie Lelies
  • Maassluis: De Hoop en De Wippersmolen
  • Monster: De Vier Winden
  • Rijswijk: Schaapweimolen
  • Schipluiden: Groeneveldsche Molen en De Korpershoek
  • Wateringen: Windlust

Meer informatie vind je op www.westlandsemolens.nl/molendag/.


Molenaar Rob van Zeijll bij zijn molen in Schipluiden