Groene metamorfose voor gemaal Oude Lierpolder

22 juli 2024

Op 18 juli leverde aannemer VOBI Infra het gerenoveerde gemaal Oude Lierpolder op. Dit gemaal bedient een polder van 33,3 km² en kan 124.000 liter water per minuut wegpompen. Naast de nodige technische werkzaamheden, heeft het gemaal ook een groenere uitstraling gekregen en is het terrein klimaatadaptiever ingericht.

De Oude Lierpolder bestaat uit twee delen, gescheiden door de Blakervaart. Die vaart is gegraven om het boezemwater te compenseren dat voor de uitbreiding van Groenteveiling Westerlee is gedempt.

Met de zogeheten sifonduiker onder de Blakervaart, blijven de twee delen van de polder met elkaar verbonden. Gemaal Oude Lierpolder staat aan de westzijde en verpompt het water van de polder op -1,85mNAP naar de boezem op -0.43mNAP.

Groot onderhoud en vernieuwing

Er is hard gewerkt om het gemaal weer toekomstbestendig te maken. De sifon onder de vaart, waar zich in de loop der jaren bagger had opgehoopt, is grondig gereinigd. Ook het besturingssysteem, de houten damwanden bij de in- en uitstroom en het hekwerk zijn vervangen. De pompen kregen een onderhoudsbeurt en ook het terrein kreeg een 'groene' update.

Van grijs naar groen

Het grijze beton maakt plaats voor een groen graffiti-kunstwerk dat bij de omgeving past. En waar asfalt lag, daar ligt nu waterdoorlatende bestrating. Zo kan regenwater de grond insijpelen. Verder ligt er een groen dak op het gemaalgebouw, staat er een Zeeuwse haag en langs het nieuwe hekwerk groeit nu een klimop.

Verharding vervangen voor groen maakt het terrein beter bestand tegen hevige regen. Water kan de grond inlopen en wordt door planten en bomen weer opgenomen. Zo komt er minder water in sloten en vaarten en hoeven de gemalen minder water weg te pompen.

Zelf ook van grijs naar groen?

Wil je zelf ook aan de slag om jouw omgeving klimaatbestendig te maken? Denk aan je tuin, gevel, bedrijfsterrein of het schoolplein van je kinderen. Kijk dan voor inspiratie op www.klimaatkrachtig.nl/aan-de-slag. Tegels eruit en groen erin!


Voor en na: zoek de verschillen

Gemaal gebouw voorzien van groen dak

Asfalt en tegels maken plaats voor waterdoorlatende bestrating.