CO2-uitstoot in 2023 met 1.150 ton gedaald

23 juli 2024

Binnen Delfland wordt er elk jaar gewerkt aan het verlagen van onze CO2-uitstoot. Dit doen wij om te voorkomen dat er te veel broeikasgassen in de lucht komen en daarmee willen we de stijgende temperatuur en dus de klimaatverandering op aarde tegengaan. Belangrijk voor mens, dier én milieu! Dit doen wij met succes, want in 2023 is de CO2* uitstoot met 1.150 ton gedaald.

Biogas in plaats van aardgas
In deze footprint (voetafdruk) zie je welke acties er zijn ondernomen om tot dit resultaat te komen. Daarnaast zie je terug wat onze totale CO2-uitstoot was in 2023 en waar deze gelijk aan staat. De vermindering van CO2-uitstoot komt vooral doordat de CV-ketels bij de afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI’s) Harnaschpolder in Den Hoorn én de Groote Lucht in Vlaardingen nu op biogas in plaats van aardgas werken.

Niveau 3 gecertificeerd op de CO2-Prestatieladder
Sinds 2019 is Delfland gecertificeerd op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder. Door het gebruik van deze ladder als hulpmiddel, krijgen we steeds beter inzicht in de te nemen maatregelen.

Groene zonneweide in gebruik genomen
Een mooi voorbeeld van de acties die we ondernemen is de ingebruikname van de groene zonneweide op de AWZI Harnaschpolder. Met het aanleggen van de zonneweide van 2,1 hectare met maar liefst 6.468 zonnepanelen, zetten we weer een flinke stap in het behalen van onze duurzaamheidsdoelen. En dat blijven we doen met als doel klimaatneutraal te zijn.

  • Koolstofdioxide of CO₂  is een gas wat van nature in de atmosfeer voorkomt. Zonder dit gas is leven niet mogelijk, niets mis mee dus. In de loop van de jaren heeft de mensheid er alleen voor gezorgd dat er meer en meer van dit gas terecht is gekomen in de atmosfeer met als gevolg dat de aarde opwarmt. Dit gas zorgt namelijk voor een isolerende laag voor warmte.
    De afgelopen 150 jaar is de hoeveelheid CO₂ in de atmosfeer extreem hard toegenomen. De verklaring hiervoor is vrij simpel: wij verbranden met zijn allen steeds meer fossiele brandstoffen. Denk hierbij aan kolen, olie en gas. Bij de verbranding komt CO₂ vrij. Van alle broeikasgassen is CO₂ is het voornaamste broeikasgas waardoor het klimaat op onze aarde aan het veranderen is. Hiervoor zijn nationale en internationale doelen afgesproken om verdere opwarming van de aarde te beperken door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Wat is de CO2-Prestatieladder?
De CO2-Prestatieladder ondersteunt bedrijven en overheden bij verminderen van de CO2-uitstoot. Met behulp van deze ladder verduurzamen we Delfland stap voor stap.


CO2 Footprint infographic Delfland 2023