Werkzaamheden Waterharmonica eindelijk van start

12 augustus 2024

Delfland start 12 augustus met de werkzaamheden voor de aanleg van de Waterharmonica in Vlaardingen.
De Waterharmonica wordt een gebied vol riet en waterplanten waarin extra gezuiverd water al zigzaggend doorheen stroomt. De nieuw te bouwen waterzuivering in Vlaardingen levert dat gezuiverde water vanaf 2030. Dit water is zo schoon dat er geen leven meer in zit. Terwijl het water de lange weg door de rietputten aflegt, krijgt het zijn natuurlijk waarde weer terug. Zo ontstaat er kwalitatief goed water dat na een paar dagen de Krabbeplas in kan stromen.

Met de aanleg van de Waterharmonica wordt de kwaliteit en diversiteit van de natuur in het gebied nabij de Blankenburgverbinding vergroot. De Waterharmonica komt in het huidige unieke natuurgebied de Rietputten. Dit gebied wordt de komende jaren in fasen aangepast en uitgebreid.

Gefaseerde aanpak

In de eerste fase worden populieren aan de noordzijde van de metrolijn gekapt en breidt Delfland het verspreidingsgebied van het rietmoeras uit. Verder wordt een deel van de bestaande rietputten heringericht en de wateraanvoer verbeterd voor alle rietputten. Dit wordt gedaan, zodat ze niet verder verdrogen. Hierdoor krijgt de biodiversiteit van dit typisch, voor de omgeving bekende natuur, een impuls. Het stuk bos dat hierdoor verdwijnt wordt gecompenseerd in de directe omgeving van de Rietputten waarbij soorten worden geplant passend in dit landschap en de hierbij aanwezige biodiversiteit. Delfland werkt nauw samen en stemt af met omwonenden en Staatsbosbeheer om te bepalen welke bomen (populieren) en gekapt en herplant worden.

Tom Wisseborn van Staatsbosbeheer: “Wij zijn enorm blij met de start van dit project. Een moerasgebied dat uniek is in Nederland en waar voor vele plant- en diersoorten zich kunnen vestigen. De populieren die we kappen, herplanten we in de buurt. We zorgen ervoor dat er een bos terugkomt met meer verschillende boomsoorten waardoor het beter bestand is tegen het veranderende klimaat en dat nog meer soorten kan huisvesten dan het oude bos”.

Hergebruik water in droge tijden

De nieuw te bouwen afvalwaterzuivering in Vlaardingen levert vanaf 2030 dit extra gezuiverde water, ontdaan van medicijnresten en andere microverontreinigingen aan de Waterharmonica. Schaars zoet water dat Delfland nu nog loost op Het Scheur wordt op deze manier in droge tijden hergebruikt in het gebied. Het schone water is van goede kwaliteit en draagt bij aan een betere kwaliteit van het zwemwater in de Krabbeplas en achterliggende sloten en vaarten.

Vertraging

Het extra schoonmaken van het water zou gebeuren door nabehandeling met ozon op huidige afvalwaterzuivering De Groote Lucht. In 2021 heeft de Rijksoverheid de stof bromaat, die vrijkomt tijdens de behandeling met ozon, aangemerkt als zeer zorgwekkende stof.  Op de huidige afvalwaterzuivering is geen ruimte en capaciteit om het water op een andere manier extra schoon te maken. Daarom is besloten dit project te verwerken in het ontwerp van de nieuw te bouwen afvalwaterzuivering.

Nieuw Waterland

De Waterharmonica is een onderdeel van Nieuw Waterland. Nieuw Waterland is een samenwerking tussen verschillende organisaties naar aanleiding van de aanleg van de Blankenburgverbinding, zie ook de website van Nieuw Waterland.

De samenwerkingspartners richten dit waterrijke gebied langs de rivier opnieuw in. De komende jaren maken ze het gebied nog groener en aantrekkelijker. Nieuw Waterland wordt een plek om te spelen en te recreëren. Een plek waar je kunt genieten van flora, fauna en water.

Rietkappen Waterharmonica
Op bovenstaande afbeelding zie je natuurgebied de Rietputten in Vlaardingen