Vermoedelijke veroorzaker lozing verboden en giftig gewasbeschermingsmiddel opgespoord

15 augustus 2024

Het Hoogheemraadschap van Delfland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de vermoedelijke veroorzaker van een lozing van het verboden gewasbeschermingsmiddel dichloorvos opgespoord. In december 2023 werd het middel ontdekt bij een reguliere meetronde. Het Hoogheemraadschap constateerde toen een forse overschrijding - 6.000 keer de norm- van het gewasbeschermingsmiddel in het oppervlaktewater in de gemeente Westland.

Na deze constatering is gekeken welke teeltbedrijven achter het betreffende meetpunt gevestigd zijn. De NVWA en Delfland hebben vervolgens deze bedrijven bezocht om de bron of bronnen van deze illegale lozing te kunnen vinden. Eén bedrijf bekende verantwoordelijk te zijn voor het gebruik van het verboden middel. Ook is er aanvullend bewijs verzameld.

Proces-verbaal

Na onderzoek bij dit bedrijf is de vermoedelijke route van de lozing vanuit de kas naar het oppervlaktewater opgespoord en beëindigd. In de afgelopen periode zijn er bij herhaalde metingen in het gebied geen nieuwe normoverschrijdingen van het middel geconstateerd. Delfland blijft maandelijks de waterkwaliteit monitoren.

De NVWA en Delfland hebben inmiddels proces-verbaal opgemaakt en ingediend bij het Openbaar Ministerie.

Zorgwekkend

Hoogheemraad Stijn van Boxmeer: “Dergelijke lozingen in het water zijn zeer zorgwekkend. Zeker omdat het gaat om een giftig gewasbeschermingsmiddel dat al jarenlang verboden is. Het is complex daders op te sporen door de hoeveelheid glastuinbouw in ons gebied. Daarmee zijn er namelijk ook potentieel veel mogelijke veroorzakers wanneer we een normoverschrijding constateren. Ik ben dan ook zeer tevreden over de goede samenwerking tussen Delfland en de NVWA waardoor we de vermoedelijke veroorzaker hebben kunnen opsporen. Ik vertrouw er dan ook op dat de vervuiler een straf krijgt die past bij de ernst van deze vervuiling. ”

“De kwaliteit van het oppervlaktewater in en rondom de glastuinbouw moet beter’, aldus Van Boxmeer. Veel telers tonen het goede gedrag en houden zich aan de regels, maar helaas zien we toch nog steeds ondernemers die het verpesten. Door de hoge concentraties die in de omringende sloten worden geloosd, gaan vissen en insecten die hierin leven dood. En worden bovendien de eisen die volgen uit de EU-kaderrichtlijnen niet gehaald. Dit laat het belang zien van nog intensievere samenwerking door betrokken organisaties.

Het Hoogheemraadschap van Delfland controleert met reguliere meetrondes de kwaliteit van het oppervlaktewater en constateerde aanwezigheid van stoffen in het water die daar niet thuishoren. Het is goed te beseffen dat voordat de stoffen in het water terecht zijn gekomen een hele keten betrokken is geweest bij de ontwikkeling en het gebruik van deze stoffen: producenten, tussenhandel en de glastuinbouw als gebruiker. Het Hoogheemraadschap van Delfland hecht eraan eenieder te wijzen op zijn verantwoordelijkheid in deze keten.