Project Groene Kades Berkel en Rodenrijs met succes afgerond

14 augustus 2024

In juli is het laatste traject van het project Groene Kades Berkel en Rodenrijs met succes opgeleverd. Bij twee trajecten is de dijk opgehoogd en bij drie trajecten langs de Noordeindseweg is de beschoeiing vervangen. Hiermee zorgt Delfland voor een verbeterde dijk die stabiel genoeg is voor de toekomst.

Uitdagingen in de uitvoering
Aannemer GKB heeft een slimme manier verzonnen om bij de dijk in de waterberging Voorafsche polder te komen. Er is een inrit en een tijdelijke brug gemaakt bij de provinciale weg, zodat er zo min mogelijk door de waterberging heen werd gereden. Omdat de berging vrij laag ligt en de bodem erg nat was, moest met rijplaten een weg voor bouwverkeer worden gemaakt. Daarnaast lagen de beschoeiing trajecten in tuinen en waren alleen via het water goed bereikbaar. De aannemer heeft met pontons gewerkt.

Delfland kon snel met de beheerders communiceren, als de waterberging in gezet moest worden. Gelukkig is inzet van de waterberging tijdens de uitvoering niet nodig geweest.

Inzet bloemrijk grasmengsel
De klassieke dijk bestaat uit een strakke grasmat, maar we proberen bij Delfland biodiversiteit op de dijk te stimuleren. Op de trajecten L_R048 en L_P035 heeft de aannemer een kruidenrijk grasmengsel gezaaid. Hiermee wordt de dijk een stuk interessanter voor wilde bijen, vlinders en andere insecten.

Bescherming
Delfland onderhoudt, inspecteert en versterkt de dijken en kades. Hiermee beschermen we het gebied tegen wateroverlast, overstromingen en de stijgende zeespiegel. Zo zorgen we ervoor dat mensen in onze regio veilig kunnen wonen, werken en recreëren.

De aannemer heeft hier een kruidenrijk grasmengsel gezaaid


Traject Negenhovensepad en traject Berging Voorafsche polder

Op de trajecten L_R048 en L_P035 heeft de aannemer een kruidenrijk grasmengsel gezaaid.

Trajecten Eekhoornhof, Oesterstraat en Buitenom

  • Traject Eekhoornhof (L_R163)
  • Traject Oesterstraat (L_R162)
  • Traject Buitenom (L_R164 en L_R165)