Met de Lancering van Blue City Circular Water krijgt gebruikt water een nieuwe bestemming
Op woensdagmiddag 11 oktober vond de lancering van Blue City Circulair Water in Rotterdam plaats. Fase 1 van dit unieke samenwerkingsproject werd door directeur Arno van Prooijen, directeur Openbare Werken van de gemeente Rotterdam, hoogheemraad Wim van Heemst van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en heemraad Anne Mollema van waterschap Hollandse Delta feestelijk geopend. De twee toiletten, urinoirs, wasbakken en douche die zijn geplaatst werden in gebruik genomen en zo is nu het hergebruik van grijs en geel water operationeel.
Deze lancering draagt bij aan het oplossen van een hele reeks ecologische problemen. Want van het mijnen van fosfaat voor kunstmest tot het verspillen van drinkwater tijdens het doortrekken: zodra we poep en plas niet langer als afval, maar als waarde gaan zien, verandert er van alles.
Dit project was een idee van SEMiLLa Sanitation en Blue City. Maar om het te realiseren zochten beiden de samenwerking met Alliantie Waterkracht op. In deze Alliantie werken gemeente Rotterdam en Capelle aan den IJssel, waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Schieland (HHSK) en de Krimpenerwaard . Evides en Hoogheemraadschap van Delfland samen aan het waterbeheer.
Rol van Delfland
Hoogheemraadschap van Delfland heeft vooral in de planfase veel werk verzet om het projectplan rond te krijgen en financiering te zoeken bij de partners van Alliantie Waterkracht, bij de EU en bij STOWA. Toen de financiering rond was heeft HHSK de algemene projectleiding opgepakt en hebben we vooral op allerlei onderwerpen meegedacht en geholpen om ‘de moed erin te houden’. We zaten toen middenin Coronatijd, waardoor zowel SEMiLLa, maar ook Blue City zelf, in zwaar weer zaten. En de EU subsidie had heel veel voeten in de aarde en het kostte (deels ook vanwege Corona) heel veel tijd om alles rond te krijgen. En nu is de installatie dan eindelijk gereed. “
Sanitaire waterstromen
In de kelder van Blue City worden gescheiden sanitaire waterstromen gerealiseerd met als doel deze waterstromen te hergebruiken. Gebruikt water krijgt zo een nieuwe bestemming. In het proces worden grondstoffen gewonnen zoals compost en meststoffen. Het water wordt zo efficiënt mogelijk hergebruikt. Door waterstromen te scheiden aan de bron kun je de verschillende stromen op een specifieke wijze zuiveren en hergebruiken. Zeker met oog op klimaatverandering, mogelijke schaarste aan drinkwater in de toekomst en steeds vaker droge perioden is het interessant om te onderzoeken of je met het Close Loop Concept drinkwater kan besparen.
Unieke samenwerking
Met hulp van EU Kansen voor West, STOWA realiseren SEMiLLA Sanitation, Nijhuis Saur Industries en de partners van Alliantie Waterkracht nu onderzoek met de installatie waarin de technische, economische en juridische haalbaarheid van waterzuiveringsconcepten op gebouwniveau worden onderzocht.
Meer info: