Interview met Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester: “Onderschat moeder natuur niet”
Olympisch kampioen zeilen Marit Bouwmeester kent de wereldwateren als geen ander. De schoonheid ervan, maar ook de kracht. Om jong en oud hiervan bewust te maken, is ze ambassadeur bij jongerenorganisatie Dutch Waves en zet zich in voor de online campagne Maak ruimte voor water van het Hoogheemraadschap van Delfland die vanaf 1 februari start.
Dat de mens grote impact heeft op het milieu heeft Bouwmeester al vaak met eigen ogen gezien. “De vervuiling in de zee bij Rio was voor mij echt een eyeopener. Er is daar zoveel rotzooi, plastic tassen, rugzakken, tuinmeubilair, slippers, noem maar op”, vertelt ze. De oorzaak van de vervuiling is volgens Bouwmeester gelegen op de heuvels van de stad. “Daar liggen de sloppenwijken, de favela’s. Als het regent stroomt al het afval naar beneden de zee in. Door de vervuiling is de hoeveelheid poepbacterie in het water, geloof ik 80 keer hoger dan toegestaan. In dat vieze water moesten we dan zeilen”, blikt de zeilster terug op de Olympische Spelen in 2016.
Vaker extremer weer
Op het water merkt Bouwmeester dat het klimaat langzaam veranderd. “Met het blote oog zie je het niet zo snel, maar je voelt het wel. Bijvoorbeeld dat de seizoenen verschuiven, de winters beginnen later.” En op bepaalde plekken waait het harder, komen vaker extremere weersomstandigheden voor dan vroeger, vindt ze. Bouwmeester heeft het er geregeld over met collega-zeilers die zich net als zij bewust zijn van het veranderende klimaat.
Door de jaren heen heeft de zeilster veel respect voor de natuur gekregen. “Ik ben dag en nacht op water te vinden, weet als geen ander hoe mooi het is, maar ook hoe sterk het kan zijn”, vertelt ze. Bijvoorbeeld die ene keer dat ze ging zeilen met windkracht 8. De zeiler is nog altijd onder de indruk van de kracht van de wind en het water.
Grenzen van maakbaarheid
In haar woonplaats Scheveningen maakt Bouwmeester zich vooralsnog geen zorgen over het langzaam stijgende zeewater. “In Nederland wonen veel slimme mensen, die vast een oplossing gaan bedenken.” Wel lopen we volgens haar tegen de grenzen aan van maakbaarheid. “We kunnen niet eindeloos blijven doorbouwen in Nederland. We moeten onszelf én moeder natuur niet onderschatten. Water moet ergens naar toe kunnen stromen”, zegt ze.
Dat is ook reden dat Bouwmeester zich inzet als ambassadeur voor Dutch Wavemakers en heeft verbonden aan de campagne van Delfland. “Ik vind het goed dat Delfland dit vraagstuk onder de aandacht brengt.” Samen oplossingen bedenken is volgens Bouwmeester de enige manier om klimaatuitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. Haar boodschap aan burgers, bedrijven en politici: “Iedereen moet iets doen, hoe klein of groot ook om ons land voor te bereiden op klimaatverandering.” Dat ons land klein is, maakt dit niet minder belangrijk voor de zeilster. “Een duurzame toekomst begint met jezelf, zoals afval scheiden, minder water en energie verbruiken”
Foto: 2: Marit Bouwmeester tijdens de opnamen van de campagne van Delfland. Fotograaf: Adinda de Boer.
De jeugd heeft de toekomst
Haar ambassadeurschap voor Dutch Wavemakers geeft Bouwmeester veel voldoening. Deze organisatie brengt jongeren met een passie voor water, energie en onze planeet bij elkaar om samen een duurzame verandering op het gebied van klimaat en energie te realiseren. “Ik heb wat met kinderen, vindt het belangrijk om ze te helpen bewust te worden van klimaatverandering. De jeugd heeft immers de toekomst”, aldus de zeilster.
Als ambassadeur deelt Bouwmeester haar reiservaringen en doet ze mee aan activiteiten. “Bij Dutch Wavemakers gaan ze op een leuke manier met de kinderen aan de slag. Ze leren op een creatieve manier oplossingen te bedenken en zelf actie te ondernemen, zoals een subactie om plastic uit sloten te halen.” Ook mooi vond de zeilster een recent evenement waarbij de kinderen leerden dat groen, zoals een tuin met veel gras, water opneemt als een spons. “In een betegelde tuin daarentegen kan water niet wegzakken, waardoor deze onder water kan komen te staan. Zo leren ze dat groen in een wijk goed is voor de afvoer van hemelwater.” Bouwmeester vindt het leerproces van de kinderen fantastisch om te zien. “Het zijn misschien wel deze kids die de oplossingen gaan bedenken voor de klimaatuitdagingen van de toekomst.”