Dossier PFAS
PFAS in het gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland
In ons gebied zitten helaas overal PFAS-stoffen in het water. Ook bij andere waterschappen en op veel andere plekken in Nederland en daarbuiten zitten PFAS-stoffen in het water en in de bodem. PFAS komen daar terecht via de lucht of door het afvalwater van fabrieken die deze stoffen gebruiken. Ze kunnen ook in het milieu terechtkomen door het gebruik van bijvoorbeeld brandblusmiddelen die PFAS bevatten.
Wat zijn PFAS?
PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen. Bekende voorbeelden zijn PFOS, PFOA en GenX. Die worden allemaal door de mens gemaakt en in veel producten en productieprocessen gebruikt. En het is steeds duidelijker hoe schadelijk die stoffen zijn voor de mens en het milieu. Overal in Nederland en daarbuiten zit PFAS in de bodem, in het water, in planten en dieren. En via ons eten en drinken komt PFAS ook in ons lichaam terecht.
Uit een RIVM-onderzoek dat verscheen in 2023 blijkt dat de Nederlandse bevolking door voedsel en drinkwater al te veel PFAS binnenkrijgt.
Europees verbod op PFAS
PFAS-stoffen zijn moeilijk uit het water en de bodem te verwijderen, en daarom is het belangrijk dat deze stoffen niet in het milieu terechtkomen. We streven er daarom naar om bestaande PFAS-vervuiling in ons gebied terug te dringen en om nieuwe vervuiling te voorkomen. Samen met andere waterschappen steunt het hoogheemraadschap de inspanningen van het Rijk voor een Europees totaalverbod op alle PFAS-stoffen.